FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Virant, Erjavec i Lukšič protiv mogućih prijevremenih izbora

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. prosinca 2012.(Hina) - Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant u četvrtak je promašenim ocijenio prijedlog po kojemu bi se u Sloveniji na proljeće iduće godine mogli održati prijevremeni izbori, uz uvjet da se prije toga provedu mjere financijske stabilizacije i strukturne reforme, uz istodobne promjene političkog sustava s kojima bi se morale složiti sve političke stranke, a tom stajalištu pridružili su se i šef diplomacije te oporbeni čelnik Socijalnih demokrata.

Takav prijedlog iznijela je stranka premijera Janeza Janše, a Virant je u izjavi novinarima rekao da ga ne podržava iako se s nekim od predloženih mjera slaže.

"Prijevremeni izbori uvijek su jedna od opcija, ali je ovaj prijedlog nedolično mešetarenje kojim se poručuje: podržite naša rješenja, pa ćete dobiti prijevremene izbore", rekao je Virant, dodavši da stranke u vladajućoj koaliciji i vlada za ono što predlažu moraju dobiti potporu u argumentiranoj raspravi, umjesto da potporu oporbe i javnosti "iznuđuju".

Virant je predsjednik Građanske liste (GL), jedne od pet stranaka stranka u vladajućoj koaliciji premijera Janeza Janše.

Janšina stranka je na svojim internet-stranicama u srijedu objavila nacrt prijedloga strankama koalicije i oporbe, uz ocjenu da bi se na taj način mogle prevladati političke blokade koje prijete otvorenom političkom krizom u kojoj će Slovenija, umjesto da sama provede reforme, morati zatražiti financijsku pomoć EU-a.

Janšina stranka u svom prijedlogu iznosi popis zakonskih i drugih promjena, među ostalim reformu izbornog zakona, mogućnost opoziva zastupnika, gradonačelnika i drugioh lokalnih dužnosnika te ukidanje 40-članskog državnog vijeća koje ima pravo suspenzivnog veta na zakone.

Uz to, SDS u svom prijedlogu predlaže reformu pravosudnog sustava, s ukidanjem trajnog sudačkog mandata, uvođenje financijske policije i specijaliziranih sudova za gospodarski i organizirani kriminal, ukidanje nepotrebnih državnih i sličnih ustanova koje ne postoje u drugim zemljama EU-a, obustavu novčanih nadoknada za zastupnike i državne dužnosnike nakon što im prestane mandat i niz drugih mjera.

Prihvate li te prijedloge sve parlamentarne stranke i provedu li se zakonski sve strukturne reforme koje predlaže vlada, uključujući i unošenje tzv. zlatnog fiskalnog pravila o uravnoteženim financijama u ustav, ograniči li se mogućnost sazivanja tzv. zakonodavnih referenduma, skrate rokovi za formiranje nove vlade nakon provednih izbora itd., premijerova stranka spominje politički sporazum kojim bi se sadašnja koalicija pet stranaka mogla proširiti s nekom od dvije sada oporbene stranke. Kao alternativnu mogućnost spominje sazivanje novih prijevremenih parlamentarnih izbora, i to već u svibnju ili lipnju 2013. godine.

Osim predsjednika parlamenta Viranta protiv razmišljanja o prijevremenim izborima u srijedu se izjasnio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji vodi Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS), također članicu Janšine koalicije. Erjavec je ocijenio da razmišljati o prijevremenim izborima u sadašnjem trenutku u Sloveniji znači bez potrebe gubiti vrijeme i energiju.

"Mislimo da se prijevremenim izborima ne bi ništa riješilo, a državi bi se nanijela šteta. Bilo bi izgubljeno šest mjeseci vremena koje možemo iskoristiti za reforme", komentirao je Erjavec prijedlog SDS-a u srijedu u Bruxellesu, uz rub sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU-a.

Na prijedlog SDS-a negativno je reagirao i Igor Lukšič, predsjednik Socijalnih demokrata (SD), rekavši da je to pokušaj preusmjeravanja pažnje javnosti s neuspjeha vladine gospodarske politike i prosvjeda u slovenskim gradovima.

"Neka se vlada bavi prioritetima, neka počne raditi u korist države i građana i neka donese mjere protiv produbljivanja recesije", rekao je Lukšič, dodavši da njegova stranka neće pristati na političku trgovinu koja im se na ovaj način nudi te da su socijaldemokrati protiv radikalnih promjena u pravosudnom sustavu i protiv većinskog sustava izbora.

Lukšič je rekao da je ta stranka protiv prijevremenih izbora i protiv prijedloga o formiranju tehničke vlade.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙