FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Renault-Nissan finalizira sporazum za rusko tržište

Autor: mkuz
PARIZ/MOSKVA, 12. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Francusko-japanski proizvođač automobila Renault-Nissan u srijedu je finalizirao dugo očekivani sporazum o širenju na rusko tržište kroz ulaganje 742 milijuna dolara u osnivanje zajedničkog poduzeća koje će kontolirati proizvođača Lade AvtoVAZ.

Direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn kazao je u Moskvi prilikom potpisivanja sporazuma da će se time ubrzati njihova "ofenziva na ruskom tržištu".

Zajednički projekt s ruskim državnim poduzećem Russian Technologies dodatno će pojačati ulogu Renault-Nissana na ruskom tržištu gdje posluje već četiri godine. Dogovorena transakcija trebala bi biti zaključena do sredine 2014. godine, izvijestili su iz kompanije.

Prema sporazumu, francusko-japanski partneri uložit će 23 milijardi rubalja (742 milijuna dolara) u preuzimanje kontrole nad AvtoVAZ-om preko 67,13 postotnog vlasništva u zajedničkom ulaganju do sredine 2014. Nakon toga će zajednički projekt imati udio u AvtoVAZ-u od 74,5 posto. Russian Tehchnologies imat će pak udio u zajedničkom projektu od 32,87 posto.

Dogovoreno je također da će Renault-Nissan imati osam članova od ukupno njih 15 u proširenoj upravi. Dosada ih je ukupno bilo 12.

Ulaganje se vremenski poklopilo s usporavanjem prodaje automobila u Rusiji. U studenom je tako stagnirala prvi puta u više od dvije godine, budući da Rusi odgađaju potrošnju zbog usporavanja gospodarstva.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙