FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Pokojna disko kraljica Donna Summer i pioniri hip hopa Public Enemy nalaze se na čelu popisa osmero novih članova američke Rock and Roll Kuće slavnih, priopćila je Zaklada te institucije. Pjevač i tekstopisac Randy Newman, progresivni kanadski rockeri Rush, rock skupina Heart i pokojni blues gitarist Albert King također će postati novi članovi te prestižne institucije posvećene uspomeni na najpoznatije i najutjecajnije rock glazbenike, bendove, producente i druge koji su utjecali na razvoj rock glazbe, a time i glazbene industrije. "Uzbuđeni smo što možemo objaviti imena ovogodišnje skupine novih članova, koja još jednom predstavlja sveobuhvatnu, zavidnu i značajnu definiciju rock and roll glazbe", ističe se u priopćenju predsjednika i izvršnog direktora Zaklade Rock and Roll Kuće slavnih Joela Peresmana. Na popisu su i Lou Adler, izvršni producent kultne rock-mjuzikl horor-komedije iz 1975. "The Rocky Horror Picture Show", te pop aranžer, skladatelj i producent Quincy Jones.

NEW DELHI

Legendarni indijski majstor sitara Ravi Shankar, koji je utjecao na brojne strane umjetnike, od Beatlesa do klasičnog violinista Yehudija Menuhina, umro je u SAD-u u 92. godini, objavila je u srijedu njegova obitelj. Ravi Shankar, otac jazz i pop-folk pjevačice Nore Jones, umro je u bolnici u San Diegu gdje je nedavno primljen zbog problema sa srcem. Indijski premijer Manmohan Singh izrazio je svoje žaljenje i spomenuo gubitak "nacionalnog blaga i svjetskog veleposlanika kulturne baštine Indije". "Jedna era završava. Nacija mi se pridružuje u odavanju počasti nenadmašnom geniju, njegovoj umjetnosti i poniznosti", dodao je šef vlade.

ŽENEVA

Kina je preuzela vodstvo od SAD-a i ima najviše zahtjeva za priznavanje patenata na svijetu, navodi se u izvješću UN-a u utorak. Izumitelji i tvrtke, od kojih su većina kineski, podnijeli su 526.000 zahtjeva za priznavanje patenata prošle godine, što je četvrtina ukupnih globalnih zahtjeva, priopćila je UN-ova Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). "To je povijesna prekretnica", rekao je direktor WIPO-a Francis Gurry u izjavi za Reuters nakon objave izvješća u Ženevi. SAD je sada na drugom mjestu sa svoja 503.000 zahtjeva u 2011. nakon što je bio na vrhu od 2006., Japan na trećem mjestu s 342.610 zahtjeva za priznavanje patenata, iza kojega slijedi Južna Koreja s 178.924, a potom Europski patentni ured s 142.793, navodi WIPO.

CAPE CANAVERAL

Raketa Atlas 5 s malim robotskim svemirskim shuttleom lansirana je u utorak iz Cape Canaverala na Floridi na svoj treći let u sklopu tajnog vojnog pokusnog programa. Šezdeset metara dugačka raketa s višekratno upotrebljivom bespilotnom eksperimentalnim vojnom svemirskom letjelicom X-37B lansirana je u 13.03 sati po lokalnom vremenu. Ta letjelica, jedna od dvije kojima upravljaju američke zračne snage, provela je 224 dana kružeći oko Zemlje tijekom svoje prve misije 2010. Sestrinske latjelica, koja je bila lansirana prošle godine, provela je u svemiru 469 dana i tako završila drugi pokusni let. Vojska ne navodi koliko će dugo trajati treća misija X-37B niti što će letjelica raditi u orbiti.

MOSKVA

Ruska operna pjevačica Galjina Višnjevska, udovica violončelista Mstislava Rostropoviča i svjetska operna diva, umrla je u utorak u 86. godini blizu Moskve, objavio je tiskovni ured njezine pjevačke škole. "Umrla je u svojoj vikendici u Žukovki, moskovskom predgrađu, okružena članovima obitelji", rekla je glasnogovornica Škole za pouku u pjevanju Višnjevska, Julija Ivanova. Ivanova nije navela uzrok njezine smrti, ali je dodala da je primadona nedavno bila u Njemačkoj radi liječenja. Ruski premijer Dmitrij Medvedev odmah je poslao obitelji brzojav sućuti.

LOS ANGELES

Glumica Jennifer Lawrence je najpoželjnija žena na svijetu, pokazala je međunarodna anketa čiji su rezultati objavljeni u utorak na internetskoj stranici američkog portala AskMen. Zvijezda filma "Igre gladi" došla je na vrh popisa s 47. mjesta na kojemu je bila prošle godine, rekao je glavni urednik portala James Bassil. "Sve u svemu, postoji osjećaj da je ona malo originalnija od ostalih glumica", kazao je Bassil dodajući da javnost još uvijek premalo zna o toj 22-godišnjoj glumici. "Ona je nova jer je nismo vidjeli na tračerskim stranicama u posljednje tri ili četiri godine".

WASHINGTON

Iako je već dugo poznato da žene žive dulje od muškaraca, američko istraživanje pokazuje da je u kategoriji iznad sto godina prednost uvjerljivo na strani žena - na svakog američkog stogodišnjaka dolazi pet stogodišnjakinja. Prema podacima američkog zavoda za statistiku, temeljenima na popisu stanovništva provedenog 2010. godine, od 53.364 Amerikanca starija od sto godina preko 80 posto su žene. Najzastupljenije u kategoriji starijih od sto godina su gradske bjelkinje uglavnom iz američkog sjeverozapada i srednjeg zapada zemlje. "Na svakih 100 stogodišnjakinja bilo je svega 20,7 stogodišnjaka", objavio je zavod za statistiku.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙