FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat apelira da se što prije pokrene proizvodnja u Dini, najavljuje novu blokadu

Autor: hsup
RIJEKA, 10. prosinca 2012. (Hina) - Iz Sindikata radnika Dina Petrokemije apelirali su danas na resorna ministarstva da što prije poduzmu sve što je potrebno za pokretanje proizvodnje u toj tvrtki, odnosno da pomognu kako bi se deblokirao račun tvrtke i osigurala stalna opskrba električnom energijom.

Radnici Dine nisu dobili plaće od lipnja ove godine, a ako se stanje ne promijeni i račun ne deblokira, ponovno ćemo započeti blokadu tvrtke i sindikalne akcije, izjavio je danas nakon sastanka Izvršnog odbora predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević.

Dodao je da sindikat traži od turskog investitora, tvrtke Caliskan da se u Dini tijekom ovog tjedna potpiše kolektivni ugovor te da se radnicima omogući odvoz metalnog otpada u svrhu ponovne uspostave javne kuhinje za radnike.

Mihaljević je izjavio da bez daljnje pomoći Ministarstva financija u vezi deblokade računa i Ministarstva gospodarstva u vezi osiguranja stalne, nelimitirane opskrbe električnom energijom neće biti moguće pokrenuti proizvodnju te da će se dugotrajna agonija Dine, bez redovitih plaća, nastaviti.

Smatra da je za pokretanje proizvodnje polietilena, osim tehničke pripravnosti postrojenja, potrebno deblokirati račun tvrtke, osigurati struju i platiti radnike te da turski investitor, tvrtka Caliskan, to neće sama moći učiniti.

Izvršni odbor Sindikata sastao se danas budući da je 30. studenoga istekao sporazum o socijalnom miru s upravom, a prošlog tjedna održana je sjednica Nadzornog odbora Dine na kojoj se raspravljalo o stanju u tvrtki.

Mihaljević je rekao da su predstavnici investitora na sjednici NO naglasili da ne planiraju odustati od proizvodnje polietilena i da je žele što prije pokrenuti. Ustvrdili su da su u dosadašnjem preustroju ispunili sve preuzete obveze, ali da moraju čekati da preuzete obveze ispuni i druga strana.

Naveo je da je u vezi s isplatom zaostalih plaća turski investitor ocijenio da je riječ o ugovornoj obvezi koju je preuzela Vlada, a čije se ostvarivanje očekuje od kupoprodaje terena predviđenog za gradnju LNG terminala. Predstavnici investitora kazali su da redovitu isplatu plaća mogu jamčiti samo nakon tehničke spremnosti za pokretanje proizvodnje, što je utvrđeno ugovorom, a uključuje deblokirani račun i nelimitiranu opskrbu električnom energijom.

Dina Petrokemija, članica Dioki Grupe, predala je u petak, 30. studenog, nadležnim institucijama prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe navodeći da je "otvaranje postupka predstečajne nagodbe i posljedična deblokada poslovnih računa društva Dina Petrokemija d.d., sukladno sporazumu s turskim investitorom, ključan korak za pokretanje proizvodnje u DINA-Petrokemiji".

(Hina) xhsup yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙