FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Ustavni sud ne rješava interesna pitanja

Autor: dduk
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Prilikom obraćanja Ustavnom sudu treba razdvojiti je li nešto formalno nezakonito, ili je riječ o interesima jer u tom slučaju Ustavni sud ne može ništa napraviti, izjavio je danas predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirajući istup predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića koji ga poziva da za nacrt prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama zatraži ocjenu ustavnosti.

Ako je što formalno neustavno, ima smisla obraćanje Ustavnom sudu, ali ako je riječ o interesima i pregovaranju, Ustavni sud ne može ništa napraviti, rekao je Josipović, uz opasku da nije primio Ribićevo pismo nego za njega zna iz medija.

Dodao je da je najvažnije da se pregovara, uz uvažavanje interesa i financijskih mogućnosti.

Ribić je u otvorenom pismu pozvao predsjednika Josipović da za nacrt prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim se poništavaju odredbe kolektivnih ugovora, zatraži ocjenu ustavnosti.

Ribić smatra da se radi o suspenziji demokracije u dijelu socijalnog života zemlje budući da se tim zakonom dovode u pitanje ustavne odredbe o pravu na kolektivno pregovaranje i pravu na sindikalno organiziranje.

Zamoljen da komentira navodni sukob interesa ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine predsjednik Josipović je odgovorio je da svatko, uključujući ministre, mora urediti svoje odnose sukladno zakonu te da vjeruje kako će Jakovina to i učiniti.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙