FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH masovna kršenja ljudskih prava - ombudsman

Autor: zkre
MOSTAR, 10. prosinca 2012. (Hina) - Više nevladinih organizacija uključujući i instituciju ombudsmana za ljudska prava u BiH istaknulo je u ponedjeljak, na međunarodni dan obilježavanja ljudskih prava, da se u toj državi masovno krše ljudska prava, a organiziran je i simbolični performans pokopa ljudskih prava u tri grada u ovoj zemlji.

Iz ureda ombudsmana za ljudska prava BiH upozorili su da je u ovoj godini najviše žalbi građana bilo vezano za građanska i politička prava zbog nesuklađenosti domaćeg zakonodavstva sa standardima zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda. Posebno je istaknuta prisutnost diskriminacije na osnovu spola, dobi i nacionalne pripadnosti.

"Žene, osobe s invaliditetom, povratnici, pojedinci pripadnici manjina, siromašni, neobrazovani ili s osnovnim obrazovanjem, ruralne zajednice, i dalje su obespravljeni na mnogim mjestima, ponekad im je čak i zabranjeno sudjelovanje u javnom životu ili su isključeni na osnovu diskriminatorskih zakona ili praksi, ili zbog toga što ne postoji odgovarajuća infrastruktura koja bi olakšala njihovo uključivanje", navodi se u priopćenju ombudsmana.

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH) u ponedjeljak su organizirali simboličan "pokop" ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. Skupine mladih su, simbolično noseći crne lijesove koje su položili na središnjim gradskim trgovima, nastojali ukazati na sveopće nepoštivanje ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙