FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: pratit će se vijesti iz građevinskog sektora

Autor: neba
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, dok investitori čekaju nove vijesti iz domaćeg građevinskog sektora, a na europskim burzama vlada zabrinutost zbog najave ostavke talijanskog premijera Marija Montija.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 porast, a 1 pad.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,12 posto, na 1.758 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,32 posto, na 993 bodova.

Redovni promet iznosio je 56,5 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 9,6 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,63 posto, na 203,45 kuna.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa s 9,1 milijun kuna prometa i rastom cijene za 0,80 posto, na 250,5 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, oštar pad cijene zabilježila je dionica Dalekovoda, za 13,7 posto, uz promet od 3,4 milijuna kuna.

„U proteklome tjednu domaće tržište osciliralo je između pozitivnog i negativnog područja, uz i dalje skromnu likvidnost – dnevni prosječni promet je dosezao oko devet milijuna kuna“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će se u SAD-u izbjeći 'fiskalna litica', premda u pregovorima između republikanaca i demokrata nema nikakvog napretka.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1, a S&P 500 indeks 0,1 posto. No, Nasdaq indeks oslabio je 1,1 posto.

„Na inozemnim je burzama protekli tjedan protekao u pozitivnom trgovanju. Od važnijih svjetskih indeksa, tek su talijanski i španjolski oslabili. I dalje na tržištima dominiraju vijesti o 'fiskalnoj litici', a ulagači se nadaju da će se postići sporazuma o proračunu u američkom Kongresu. No, makroekonomske vijesti iz Europe bile su prilično loše“, navodi Špoljar.

ECB je smanjila prognoze rasta eurozone, kao i Bundesbanka za njemačko gospodarstvo.

„Središnje banke prolongirale su prognoze oporavka s 2013. na 2014. godinu, a po medijima se sve više provlači pitanje recesije s dvostrukim dnom“, kaže Špoljar te dodaje da će i ovoga tjedna na inozemnim burzama dominirati iste vijesti.

„Pratit će se pregovori o američkom proračunu, a u Europi makroekonomske objave. Prva objava slijedi sutra – ZEW indeks ekonomskog povjerenja“, ističe Špoljar.

Jutros su europski burzovni indeksi blago oslabili nakon što je talijanski premijer Mario Monti protekloga vikenda najavio ostavku.

Na domaćem bi tržištu, pak, trgovanje danas moglo biti mirno, a u većem fokusu mogle bi biti vijesti iz građevinskog sektora, zaključuje Špoljar.

Pojedini mediji špekuliraju da je postignut napredak oko spašavanja građevinskih tvrtki kojima je blokiran poslovni račun. Ministarstvo financija, naime, pristalo je dati prioritetne garancije za nove bankarske kredite tvrtkama u predstečajnoj nagodbi, što je uvjet da se banke angažiraju oko spašavanja građevinskih tvrtki. Bio bi to dio paketa izmjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙