FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 9. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako se u Vladi dobro osjeća, a misli da je tako i s njezinim kolegicama i kolegama, te da premijer Zoran Milanović s njom dogovora sva strateška pitanja koja se tiču Vlade i HNS-a, a o lokalnim izborima premijer razgovara s predsjednikom HNS-a Radimirom Čačićem. "Ja se dobro osjećam u Vladi, a mislim da je tako i s mojim kolegicama i kolegama", izjavila je večeras Vesna Pusić u intervjuu što ga je dala za Dnevnik Nove TV, odgovarajući na pitanje novinara misli li da je SDP prema HNS-u korektan strateški partner. Na pitanje komplicira li ta komunikacija premijera Milanovića i s njom i sa Čačićem funkcioniranje vladajuće koalicije, odgovorila je kako joj to trenutačno "olakšava posao". Naglasila je da u prvom redu o njezinoj odluci ovisi hoće li se kandidirati za predsjednicu HNS-a i kratko je, riječima, - "to ćemo isto vidjeti", - odgovorila hoće li se kandidirati i ima li ambicija biti predsjednica HNS-a. Na novinarsku konstataciju da "odnosi u koaliciji sve više počinju ličiti kao u prvoj lijevoj koaliciji Ivice Račana", Pusić je odgovorila: "To bi svi htjeli. Ja to ne vidim". Vezano za odnose unutar vladajuće koalicije bilo je i pitanje "hoće li preživjeti porez na nekretnine ?". U vezi s tim prva potpredsjednica Vlade ministrica Pusić smatra kako je riječ o mjeri koja "možda ima rezon u nekim budućim vremenima", te da će se o tomu sigurno postići dogovor, no da "sigurno 2013. neće biti godina kada ćemo vidjeti taj porez, a 2014. je upitna". Prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić smatra kako je Vlada i u prvoj godini mandata imala vrlo jasne ciljeve koji se, dodala je, mogu provjeriti. Na novinarsko pitanje "mislite li da niste kiksali ovih godinu dana", odgovorila je kako ne zna u kojemu je razdoblju Hrvatska, a pogotovo u ovako teškom ekonomskom razdoblju toliko dobila i na ugledu i na poštovanju. Nada se da su provedene sve nepopularne mjere te smatra da je "2013. velika godina pripreme, postavljenje temelja, naše biti kao vlade, vrlo vjerojatno". Kad je pak riječ o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju, ministrica Pusić rekla je kako bi Hrvatska do kraja ove godine trebala riješiti sedam od deset preostalih uvjeta za ulazak u EU, a na pitanje znači li to da možemo 'odahnuti', odgovorila je kako nema nikakve dvojbe da će Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postati 28. članica EU. Na pitanje može li dogoditi da Republika Slovenija neće ratificirati naš pristupni ugovor ako padne slovenska Vlada i da zato ne uđemo 1. srpnja 2013. u EU, odgovorila je kako je to "provjeravala sa slovenskim kolegama, a oni tvrde da mogu unutar mjesec i pol riješiti pitanje ratifikacije, ako imaju sve ostalo riješeno i ako se na to koncentriraju".

ZAGREB - Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u kojem ga poziva da za nacrt prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim se poništavaju odredbe kolektivnih ugovora, zatraži ocjenu ustavnosti. Ribić upozorava da se radi o suspenziji demokracije u dijelu socijalnog života zemlje budući da se tim zakonom dovode u pitanje ustavne odredbe o pravu na kolektivno pregovaranje i pravu na sindikalno organiziranje. Očekujemo da ćete prepoznati esencijalnu važnost ovoga problema i iskoristiti svoju ustavnu mogućnost da prilikom potpisivanja zakona, odmah ga pošaljete Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, sukladno vašim ustavnim ovlastima, stoji u Ribićevom pismu. Smatramo to i vašom dužnošću spram svih građana ove zemlje, neovisno o političkom opredjeljenju, članstvu u sindikatu i svjetonazoru, jer se radi o ljudskom pravu građana na sindikalno organiziranje koje svaki građanin može i ne mora konzumirati, ali čije se djelovanje odnosi izravno ili neizravno na sve građane, što predviđa i Ustav, navodi Ribić. Također poziva predsjednika Josipovića da zbog krucijalne važnosti tog pitanja hitno sazove sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu. "Skrećemo vam pozornost da temeljne vrijednosti društva nikada i nigdje ne smiju biti podložne trivijalnosti trenutnih i privremenih financijskih okolnosti. Društva koja ne čuvaju svoja načela pretvaraju se u kaotična društva bez identiteta i perspektive", ističe Ribić. Upozorava da se predloženim zakonom ruši jedno od najvažnijih načela civiliziranih društava da se ugovori moraju poštovati. Tim se zakonom ruši sustav, i ovako slabašnih, kolektivnih radnih odnosa u zemlji, jer se kolektivno pregovaranje pretvara u besmisleni napor sindikata i poslodavaca, smatra Ribić i pita tko će uopće pregovarati, ako vlast može poništiti odredbe sklopljenog ugovora. Po njegovom sudu radi se o nasilju države nad svojim građanima, jer se na silu otimaju ugovorena i dogovorena prava, a slabija strana nakon takve mjere nema mogućnost zaštite svojih prava na sudu niti u štrajku. Također, tim zakonom izrijekom se poništava temeljno načelo radnog prava o primjeni povoljnijeg prava.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je danas kako su u gradu očišćene prioritetne prometnice, pohvalio je rad Zimske službe te zahvalio sugrađanima za strpljenje i razumijevanje, posebice onima koji su očistili snijeg ispred svojih ulaza i zgrada te pomagali starijima i nemoćnima. Izvijestio je kako je 208 ekipa Zimske službe stalno na terenu i čiste 2450 kilometara zagrebačkih cesta. Do danas u podne potrošeno je oko 2500 tona soli i oko 1300 tona sipine, a rezerve soli su oko deset tisuća tona pa nema opasnosti od eventualnog nedostatka soli, priopćila je Služba za informiranje Ureda gradonačelnika. Iako su prioritetne zagrebačke prometnice očišćene, one se još proširuju tamo gdje je to potrebno. Zagrebački gradonačelnik je nakon jučerašnjeg nezapamćenog sniježnog nevremena i sinoćnjeg obilaska baze na Žitnjaku danas sazvao sjednicu stožera Zimske službe na kojoj je pohvalio rad te službe i zahvalio svima koji su ulagali napore da se u gradu što je prije moguće uspostavi promet. Bandić je istaknuo kako tzv. Mala zimska služba sada pojačano čisti snijeg u pješačkim zonama, na prilazima bolnicama i na stajalištima javnoga prijevoza. U Zagrebu je i dalje na snazi treći stupanj pripravnosti.

ZAGREB - Iz Hrvatskih autocesta (HAC) danas su reagirali na neke medijske napise o jučerašnjem kaotičnog stanja na autocesti A3 gdje su brojni automobili ostali zameteni po desetak sati, ističući kako su na terenu bile sve ekipe HAC-ove zimske službe, i da se promet odvija nesmetano sve do sudara dva teretna vozila bez zimske opreme u subotu ujutro. Hrvatske autoceste su još u petak, 7. prosinca, u 19 sati zbog najave obilnih snježnih padalina na teren poslale svu raspoloživu mehanizaciju i ekipe zimske službe, a promet se, uz manje zastoje uzrokovane ekstremnim zimskim uvjetima i nesavjesnim vozačima bez zimske opreme, nesmetano odvijao do subote, u 9,59 sati kada su se na autocesti A3, na dionici Ivanja Reka-Križ, sudarila dva teretna vozila bez zimske opreme, ističu iz HAC-a. Teretna vozila prepriječila su se preko kolnika, nakon čega se 30-tak teretnih vozila, također bez zimske opreme i uslijed neprilagođene brzine prepriječilo na kolniku, te je u potpunosti onemogućen promet na toj dionici. Pozvane su i specijalne dizalice, radi uklanjanja vozila koja su blokirala promet. "S obzirom da se radilo o velikom broju teretnih vozila, vrijeme potrebno za njihovo uklanjanje nije se moglo predvidjeti. Također ističemo da je većina vozila bila pod teretom, što je uz izuzetno teške uvjete pristupa zbog zimskih uvjeta, dodatno otežavalo akciju uklanjanja", naglašava HAC. Zbog blokade prometa uzrokovane prometnom nesrećom, ralice HAC-a nisu mogle pristupiti određenim dijelovima autoceste A3. Sve raspoložive ekipe i mehanizacija HAC-a jučer su bili angažirani punim kapacitetima i u suradnji s ostalim službama: MUP-om, Crvenim križem, HGSS-om i vatrogascima učinili su sve kako bi što je moguće brže uspostavili promet predmetnom dionicom, naglašava se u priopćenju. Vozila su uklonjena oko 19 sati, a promet ovom dionicom A3 uspostavljen je oko 21 sat.

ROVINJ - Rovinjska podružnica IDS-a kandidirala je Giovannija Sponzu za gradonačelnika Rovinja na idućim lokalnim izborima, čime će nakon tri odrađena mandata po četvrti put izaći na izbore za gradonačelnika, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Rovinju. Predsjednik IDS-a Rovinja, Milan Mihovilović, podsjetio je kako je Sponza na proteklim lokalnim izborima pobijedio s visokih 72 posto glasova, dok je IDS za Gradsko vijeće dobio potporu 65 posto birača. Govoreći o razlozima kandidature saborski zastupnik i aktualni gradonačelnik Rovinja, Giovanni Sponza, rekao je kako je ovaj grad u proteklih 12 godina njegovog mandata bio grad bez afera. "Na temelju tih rezultata i ostvarenog plana spreman sam izaći pred građane Rovinja i zatražiti od njih povjerenje za novi mandat", rekao je kandidat IDS-a za rovinjskog gradonačelnika.

KARLOVAC - Jedna je osoba poginula u sudaru dva osobna automobila na autocesti Zagreb-Karlovac, kod Jastrebarskog, priopćila je karlovačka Policijska uprava. Prometna nesreća dogodio se popodne oko 15,20 sati na 23. kilometru autoceste A1, iza čvora Jastrebarsko prema Karlovcu. Policija provodi očevid o uzrocima i okolnostima prometne nesreće.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙