FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Galeriji Forum likovno-pjesnička mapa "Sadržaj vjetra" Gotovca i Murtića

Autor: dmak
ZAGREB, 8. prosinca 2012. (Hina) - U sklopu događanja "Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca", kojima se obilježava 12. godišnjica smrti velikog hrvatskog pjesnika i političara Vlade Gotovca, danas je u Galeriji Forum publici predstavljena likovno-pjesnička mapa "Sadržaj vjetra" autora Vlade Gotovca i Ede Murtića iz 1971. godine kad je bila izložena tek nekoliko dana, a potom maknuta iz političkih razloga.

Radi se o vrlo specifičnoj likovno-pjesničkoj mapi nastaloj u vrijeme borbe za pjesnički i likovni izraz u kojoj je Edo Murtić na snagu stihova Vlade Gotovca odgovorio likovnim izražajem, dajući im likovno ogledalo, rekao je tom prigodom profesor Frano Dulibić sa Odsjeka za povijest umjetnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Murtić je to učinio kaligrafskom vještinom, element ritma dobio je ekvivalent u njegovom lirski intoniranom likovnom izražaju, kazao je Dulibić.

Mapa, nastala 1971. godine i tiskana u 250 primjeraka, tehnikom linoreza, bila je izložena tek nekoliko dana i maknuta je iz političkih razloga, iako u njoj nije bilo politički angažiranih stihova, a Gotovac je nakon kratkog vremena stjecajem okolnosti završio i u zatvoru, podsjetio je Dulibić.

Izložba se može pogledati još danas u Galeriji Forum u Teslinoj ulici gdje je trebao biti predstavljen i novi broj časopisa za kulturu, umjetnost i znanost "Autsajderski fragmenti" br. 14, ali predstavljači zbog snježnog nevremena u Zagrebu nisu stigli.

U časopisu se, među ostalim, nalazi i "Pismo protiv poniženja" Vlade Gotovca koje je pročitao na pokopu hrvatskog pjesnika Josipa Pupačića. Pupačić je nesretnim slučajem 23. svibnja 1971. godine sa suprugom Benkom i kćeri Rašeljkom poginuo u zrakoplovu koji se zapalio nakon slijetanja u zračnu luku Rijeka na otoku Krku.

(Hina) xdm ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙