FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U sklopu Krležinih dana u Osijeku počeo znanstveni skup "Kazalište po Krleži"

Autor: vsik
OSIJEK, 6. prosinca 2012.(Hina) - Dvodnevni znanstveni skup "Kazalište po Krleži" počeo je danas na Filozofskom fakultetu u Osijeku u sklopu 23. Krležinih dana koji su sinoć otvoreni u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Krležini dani tijekom svih proteklih godina na različite su načine rasvjetljavali Krležin književni opus i povezanost kazališta s njegovim djelima, rekla je otvarajući skup prodekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku Marija Omazić.

Prorektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vladimir Sigmund naglasio je da je "Krleža prisutan u obrazovanju osječkih studenata Filozofskog fakulteta kao nepresušno izvorište hrvatske književnosti".

Tijekom znanstvenog skupa bit će održano dvadesetak predavanja, pa će tako Krešimir Nemec izlagati o dekanonizaciji Krleže, Vinko Brešić o Krležinim časopisima, a Boris Senker o snovima i vizijama u Krležinim dramama.

Za sutra su, uz ostalo, najavljena predavanja Darka Gašparovića "Jesu li Krležine legende još kazališno žive?", Mire Međimorca o adaptaciji i dramatizaciji dramskih i proznih djela Miroslava Krleže te Velimira Viskovića o "mijenama u recepciji Krležina dramskog opusa".

Sudionici manifestacije danas su u Perivoju kralja Držislava položili vijenac na Krležin spomenik, a večeras će biti predstavljena knjiga "Dubinski rez" Darka Gašparovića te zbornik Krležinih dana u Osijeku 2011. godine.

Krležini dani zatvaraju se sutra predstavom "Leda" u izvođenju Dramskog kazališta Gavella.

(Hina) xvsik ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙