FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održan sastanak "Ususret EU fondovima – izazovi i prilike za gradove"

Autor: smar
ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Vrlo je važno da se Hrvatska programski i sadržajno pripremi za izvlačenje sredstava iz EU fondova budući da će u idućoj godini moći povući oko 450 milijuna eura za strukturne fondove, a u 2014. i svakoj idućoj godini više od milijardu i sto milijuna eura, rečeno je danas na radnom sastanku pod nazivom "Ususret EU fondovima – izazovi i prilike za gradove".

Sastanak je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za gradonačelnike velikih gradova i gradova sjedišta županija. Cilj radnog sastanka bio je informirati gradonačelnike gradova koji imaju više od 35.000 stanovnika, i gradova sjedišta županija o pripremama Republike Hrvatske za korištenje EU fondova, aktivnostima u ministarstvu za pripremu strateških projekata regionalnoga razvoja, te izazovima i prilikama koje se pružaju velikim gradovima u financiranju projekata sredstvima iz EU fondova.

"Od iduće financijske perspektive i novog programa za razdoblje 2014.-2020. kroz strukturne fondove bit će posebno naglašena perspektiva urbanog razvoja i regeneracije, što je alokacija 5 posto ukupne vrijednosti Europskog fonda za regionalni razvoj koji će izravno biti namijenjen gradovima. Zato se naši gradovi moraju dobro pripremiti", poručio je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Istaknuo je da će razvoju sela i urbanih sadržaja na selu godišnje biti namijenjeno više od 350 milijuna eura.

"Podaci govore da prve godine članstva u Uniji ne donose veliki postotak apsorpcije EU sredstava. U ovom trenutku, stanje iz kolovoza ove godine govori da je apsorpcija sredstava 40 posto, kazao je Grčić, ocijenivši to jako lošim.

"Ima zemalja koje su se super snašle, onih koje nisu, a mi želimo biti u krugu zemalja koje su se snašle", naglasio je.

Grčić je najavio da će Ministarstvo početkom 2013. krenuti u 'road show', s projektom u sklopu kojeg će pokušati identificirati razvojne probleme na lokalnoj i regionalnoj razini te potencijal razvoja s ciljem da država ima jasan pregled situacije kako bi mogla otklanjati probleme i izravno pomoći razvojnom procesu. Dodao je kako će u projekt biti uključene sve državne institucije - ministarstva i agencije, od HABOR-a, HAMAG-a i drugih instutucija koje pomažu poduzetnicima u prevladavanju problema restrukturiranja financijskog poslovanja.

Pomoćnik ministra Matija Derk govorio je o programskom okviru i pripremama projekata te istaknuo da će Hrvatska veliki dio nacionalnih investicijskih prioriteta moći sufinancirati iz fondova EU. "Ne možemo uložiti u sve, pa ćemo kroz operativne programe pokušati odrediti prioritete sufinanciranja iz fondova", dodao je.

Pomoćnica ministra Helga Bubanović Devčić rekla je da su četiri glavna cilja institucionalnog okvira za razdoblje 2014.-2020. - apsorpcija, točnost i regularnost, efikasnost te učinkovitost. Naglasila je da je potrebno osigurati ravnotežu među ciljevima.

(Hina) xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙