FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama izrazio zabrinutost Mursiju zbog nasilja u Egiptu

Autor: dmar
WASHINGTON, 7. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u četvrtak "duboku zabrinutost" egipatskom predsjedniku Mohamedu Mursiju zbog nasilja koje je izbilo u noći između srijede i četvrtka, kada je u sukobima Mursijevih protivnika i pobornika oko predsjedničke palače poginulo sedam ljudi, a više stotina je ranjeno.

Obama se u pozivu Mursiju založio za dijalog između suprostavljenih strana bez postavljanja preduvjeta, te je naglasio da svi egipatski politički vođe moraju svojim pristašama objasniti da je nasilje neprihvatljivo, objavila je Bijela kuća.

Američki predsjednik pozdravio je Mursijev poziv oporbi na dijalog, ali je istaknuo da se dijalog mora započeti bez preduvjeta. Napomenuo je da su Sjedinjene Države pozvale i oporbene vođe da se priključe dijalogu bez preduvjeta.

"Predsjednik je podcrtao važnost toga da egipatski vođe sa svih strana političkog spektra ostave svoje razlike po strani i postignu zajednički dogovor o putu kojim će Egipat krenuti naprijed", kaže se u izjavi Bijele kuće.

Mursi je u izravnom obraćanju na televiziji nakon krvavih sukoba između njegovih pobornika i protivnika pozvao sve političke stranke na dijalog u subotu, 8. prosinca, u predsjedničkoj palači, dodavši kako bi se na tom sastanku trebalo razgovarati i o sastavljanju izbornog zakona.

Mursi je izrazio žaljenje zbog žrtava do kojih je došlo tijekom prosvjeda, ali je kazao da ne namjerava odustati od ukaza kojim si je povećao ovlasti, a koji je izazvao val prosvjeda i nasilja u Egiptu.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙