FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament raspravlja o proračunu, glasovanje u četvrtak

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. prosinca 2012.(Hina) - Slovenski parlament u srijedu je započeo sa završnom raspravom o državnim proračunima za 2012. i 2013. godinu čiji je cilj smanjenje proračunskog deficita na 2,8 posto u idućoj i 2,5 posto BDP-a u 2014. godini.

Kako je zastupnicima, iznoseći prijedlog tih dokumenata, rekao ministar financija Janez Šuštaršič, predviđeni proračun za iduću godinu, unatoč smanjivanju deficita i rezanju troškova u državnoj upravi za 10 posto, neće dodatno pogoditi gospodarstvo za koje se inače u idućoj godini predviđa smanjenje gospodarske aktivnosti, odnosno pad BDP-a od 1,4 posto.

Šušteršič je ustvrdio da je u proračun za 2013. godinu ugrađeno oko 800 milijuna sredstava poticaja za gospodarstvo, investicije i porezne olakšice.

Proračun predviđa 8,6 milijardi eura proračunskih prihoda i 9,6 milijardi rashoda u idućoj godini te postupno smanjenje deficita do 2015., kad bi prihodi i rashodi trebali biti izbalansirani.

Prema zakonu o izvršavanju proračuna kao pratećem dokumentu država bi se iduće godine smjela zadužiti za najviše 3,1 milijarde eura.

Parlament će o proračunu za ovu i iduću godinu glasovati u četvrtak i očekuje se da bude prihvaćen jer ga podržavaju stranke vladajuće koalicije. Oporbeni Socijalni demokrati (SD) i stranka Pozitivna Slovenija (PS) najavile su da će glasovati protiv i tvrde da proračun koji se zasniva samo na štednji i rezanju troškova "nije razvojno usmjeren", da politika štednje i financijske konsolidacije utemeljana na rezanju troškova javnog sektora ne daje očekivane rezultate i da ekonomska politika sadašnje vlade onemogućava gospodarski oporavak te "uništava" socijalnu državu i kvalitetu javnih službi poput zdravstva i obrazovanja.

Odbijajući takve tvrdnje, ministar financija Janez Šušteršič izjavio je da Slovenija uopće nije u situaciji država koje su već provele strukturne reforme i financijske konsolidacije i kod kojih možda postoji dilema između štednje i gospodarskog rasta, jer već četiri godine visinom proračunskog manjka krši europski Stabilizacijski ugovor pa su za nju rezanje proračunskog deficita i štednja jedini način da stekne kredibilitet kod financijskih investitora koji su spremni uložiti u njene državne obveznice i potencijalnih ulagača u njeno gospodarstvo.

Šušteršič je upozorio i na vjerojatno povećanje državnog duga nakon što se iduće godine operacionalizira zakon o sanaciji slovenskog bankarskog sustava kojim će on biti očišćen od akumuliranih loših dugova.

Sindikat zaposlenih u javnom sektoru najavio je ovog tjedna da ne isključuje mogući štrajk zbog rezova plaća za javne službenike predviđenih proračunom za iduću godinu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙