FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Proračuni izazvali prijepore

Autor: rmav
SARAJEVO, 3. prosinca 2012.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je usvojio prijedlog proračuna kakvoga je u raspravu bez suglasnosti ostalih članova vlade uputio entitetski premijer Nermin Nikšić a za utorak je odmah najavljena i sjednica Doma naroda od kojega se također očekuje da podrži predloženi proračun.

Za proračun su glasovali zastupnici četiri vladajuće stranke - Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990. dok su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) bili suzdržani.

Prema usvojenom prijedlogu proračun FBiH u narednoj godini iznosit će nešto više od dvije milijarde i 200 milijuna konvertibilnih maraka (oko milijardu i 125 milijuna eura) i za 200 milijuna KM je veći u odnosu na proračun za ovu godinu.

Povećenja je obrazloženo povećanim iznosom inozemnog duga koji dospjeva na naplatu 2013. a premijer Nikšić je priznao kako proračun nema razvojnu komponentu i kako je vrlo restriktivan pojašnjavajući to teškom gospodarskom i financijskom situacijom u cijeloj državi.

Najviše rasprave ipak je izazvala činjenica da je prijedlog proračuna u parlament došao a da ga prije toga nije usvojila vlada što je oporba oštro kritizirala iako su ustavna komisija i komisija za poslovnik konstatirale kako je takav postupak sukladan ovlastima koje ima premijer.

Sam Nikšić je kazao se na ovakav korak bez presedana odlučio jer je Međunarodni monetarni fond ranije postavio 5. prosinca kao rok za donošenje proračuna da bi do kraja godine odobrio isplatu nove tranše kredita po osnovi stand-by aranžmana sklopljenog s BiH.

Narodna skupština Republike Srpske raspravu o proračunu tog entiteta započela je u nedjelju no ona u ponedjeljak navečer još nije bila okončana.

Proračun tog entiteta trebao bi iznositi milijardu i 900 milijuna KM (oko milijardu eura) i predviđa smanjenje plaća proračunskim korisnicima za deset posto.

Taj je vladin plan naišao na žestoke kritike sindikata i oporbenih stranaka pa se rasprava o usvajanju proračuna neočekivano odužila iako su i vlasti RS-a najavile kako kane osigurati usvajanje proračuna do datuma kojega je odredio MMF.

Parlament BiH još nije usvojio državni proračun za 2013. iako se i od njega očekuje da to učini do 5. prosinca.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙