FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Otvor i lijek skriven u biljci"

Autor: ddub
DUBROVNIK, 4. prosinca 2012. (Hina) - U Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku večeras je otvorena izložba "Otrov i lijek skriven u biljci".

Na izložbi su predstavljene 44 vrste ljekovitog bilja koje su se kroz povijest ljudskog roda koristile u pučkom lječenju i farmaceutskoj industriji. Iako 22 vrste mogu biti smrtonosne njih šest se danas koriste za komercijalnu upotrebu na tržištu.

Izložba autorice Mirjane Vrbek i Suzane Buzjak ostvarena je u suradnji s Prirodoslovnim muzejom iz Zagreba. Autor likovnog postava je Ante Serdar.

Predstavljeni su i eksponati otrovnog bilja preparirani poliesterskim smolama, jedinstvenom metodom koju je razvio Prirodoslovni muzej Makedonije te eksponati biljaka prerairani epoksidnim smolama, novom metodom koju su razvile kustosice Botaničkog odjela Prirodoslovnog muzeja.

U sklopu izložbe uređena je i tzv. travareva soba, prostor u kojem se obavlja destilacija i priprema ljekovitih trava. Kako je istaknuto u prigodi otvaranja, danas se u svijetu koristi oko 300 tisuća ljekovitih biljaka, a gotovo 40 posto ljekova na tržištu sadržava kemijske travi koje potiču iz biljaka.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙