FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sarajevu promoviran "Čovjek i njegova sjena" Ante Kovačevića

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. prosinca 2012.(Hina) - Kjniga "Čovjek i njegova sjena" Ante Kovačevića, nekadašnjeg saborskog zastupnika i političara te političkog uznika koja je nastala na tragu njegova susreta i razgovora sa Željkom Kekićem, operativcem nekadašnje jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) koji ga je uhodio, promovirana je u utorak u Sarajevu pred brojnom publikom u kojoj su bili i oni što su s Kovačevićem 80-ih godina prošlog stoljeća robijali u kaznionici u Zenici.

"Čovjek i njegova sjena" zbirka je intervjua, eseja, kazivanja, medijskih odjeka i uzničkih zapisa koji svjedoče o vremenu u kojemu je Kovačević kao politički osuđenik proveo u zeničkom zatvoru gdje je odslužio šestogodišnju robiju na koju je osuđen jer se u bivšoj Jugoslaviji zalaganja za neovisnu hrvatsku državu.

Govoreći kao jedan od promotora, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kojega s autorom veže dugogodišnje osobno prijateljstvo kazao je na sarajevskoj promociji kako je svima jasno da je Kovačević u sebi cijeloga života nosio iskrenu ljubav prema hrvatskom narodu i hrvatskoj grudi.

"Njegova borba i okrutna stvarnost prikazane su kao činjenice bez otrova koji poziva na osvetu", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je to posebna kvaliteta.

Istaknuo je kako je ispovjed Željka Kekića o tome kako je SDS nadzirala i progonila Kovačeviću poslužila kao poticaj i za katarzu i za pomirenje što je važna poruka i novim generacijama da pamte zlo koje u sebi nosi totalitarizam ali da istodobno nauče kako se ne smije živjeti s mržnjom.

O knjizi je govorio i Hasan Čengić, nekadašnji visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) koji je s nekolicinom istomišljenika 80-ih godina prošlog stoljeća također služio kaznu u zatvoru u Zenici po presudi koja ih je teretila za muslimanski nacionalizam.

"Anto Kovačević je nosio svoj križ a da nikoga nije njime udario niti ga je ispustio", sažeo je Čengić svoja prisjećanja na zatvorske dane s Kovačevićem.

Dodao je kako je Kovačević, bez obzira na sve kroz što je prošao, danas sretan čovjek jer su njegovi snovi ostvareni nastankom samostalne Hrvatske.

Sam Kovačević je kazao kako u njemu ni danas nema mržnje prema njegovim progoniteljima no ponovo je, kako je to nekada opetovano tražio u Hrvatskom saboru, ukazao na nužnost lustracije u Hrvatskoj.

"Tuđmanova je pomirba bila dobra za stvaranje države no lustracija je bila nužna nakon 1995. godine", kazao je Kovačević pojašnjavajući to konstatacijom kako je u bivšoj državi nakon Drugog svjetskog rata gotovo 150 tisuća Hrvata bilo izloženo nekoj vrsti političkog progona.

(Hina) xrmav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙