FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đukanović u parlamentu predstavio novu crnogorsku vladu

Autor: dram
PODGORICA, 4. prosinca 2012. (Hina) - Mandatar nove crnogorske vlade Milo Đukanović izjavio je u utorak u parlamentu, predstavljajući novu crnogorsku vladu koju bi parlament trebao potvrditi, da je pred Crnom Gori put izazova za koji će biti potrebne korjenite reforme, uključujući i kadrovske promjene na svim razinama.

Đukanović je najavio da će prioriteti nove vlade biti članstvo u NATO savezu i nastavak procesa europskih integracija te poboljšanje životnog standarda.

"Svjesni smo da će, kada dođe vrijeme za to, Crna Gora ući u drugačiju Uniju u odnosu na onu danas", kazao je on.

Đukanović smatra da kriza neće dovesti u pitanje politiku proširenja EU i da se sadržaj te politike neće dominantno svoditi na postavljanje dodatnih uvjeta za zemlje kandidate. Također je rekao da tijekom svog mandata očekuje otvaranje pregovora u gotovo svim poglavljima i zatvaranje u onima u kojima se ispune kriteriji, najavljujući bržu izgradnju pravne države i efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala.

Đukanović je predstavio prijedlog za sastav nove crnogorske vlade u kojoj nema previše novih imena. Vlada će imati 16 resora, tri potpredsjednička mjesta i jednog ministra bez portfelja. Dosadašnji premijer Igor Lukšić bit će šef diplomacije, Raško Konjević ministar unutrašnjih poslova, dok će resor financija voditi Radoje Žugić, dosadašnji čelnik Centralne banke Crne Gore.

Parlamentarna oporba kritizirala je program i sastav nove vlade zamjerivši u raspravi da program nove vlade predstavlja nastavak kontinuiteta prethodne koja nije imala rezultate te da sastav nove izvršne vlasti, koji se ponajviše oslanja na ljude iz ranije vlade, nije jamstvo napretka zemlje. Predstavnici oporbe istaknuli su uz ostalo da Crnu Goru očekuje daljnji pad životnog standarda, ali i zastoj na europskom putu te da će Đukanovićeva vlada imati velikih problema ispuniti postavljene zahtjeve iz EU prozvavši Đukanovića zbog njegove uloge u stvaranju ozračja za političku korupciju.

Ministrica bez porfelja u novoj vladi bit će Marija Vučinović, čelnica Hrvatske građanske incijative (HGI). Bit će to prvi put da predstavnik stranke koja okuplja Hrvate u Crnoj Gori zauzima neko značajnije mjesto u vladi.

Izvanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori su održani sredinom listopada, kako bi, kako je tada rekao predsjednik Filip Vujanović, nova vlada imala puni kapacitet voditi zemlju ka euroatlanskim integracijama i izlasku iz globalne krize, a imenovanje Đukanovića za mandatara obrazloženo je kao kadrovsko rješenje koje najuspješnije može obaviti taj posao.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙