FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba priznala pobjedu predsjednika Sijera Leonea

Autor: rtom
FREETOWN, 4. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Vodeća oporbena stranka u Sijera Leoneou priznala je pobjedu predsjednika Ernesta Baija Korome, tjednima nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora koje je proglasila nepoštenima i počela bojkot vlade.

Koroma je pobijedio u prvome izbornome krugu 17. studenoga, no njegov protukandidat Julius Maada Bio osporavao je rezultate i sa svojom Narodnom strankom Sijera Leonea (SLPP) bojkotirao vladu na svim razinama.

Prekretnicu je donio sastanak između predstavnika SLPP-a i Koromine Svenarodne kongresne stranke (APC) u ponedjeljak nakon čega je oporba priznala poraz i najavila ukidanje bojkota.

Koroma je osvojio nešto manje od 60 posto glasova na predsjedničkim izborima zbog čega je drugi krug bio izlišan.

Njegov APC osvojio je većinu od 67 mjesta u parlamentu sa 124 člana, a oporbeni SLPP ima 42 mjesta.

Sijera Leone je zadnjih 10 godina obnavljala infrastrukturu uništenu 10-godišnjim građanskim ratom od 1991. do 2002. i uspjela je akumulirati milijarde dolara državnih prihoda od eksploatacije prirodnih bogatstava (zlato, dijamanti, nafta) kojima obiluje.

Unatoč tomu, ta zemlja zapadne Afrike sa šest milijuna stanovnika jedna je od najsiromašnijih u svijetu. Nezaposlenost se kreće između 60 i 65 posto i pogađa najviše mlade koji su najbrojnija skupina.

Misija Europske unije od stotinu promatrača ocijenila je da su izbori općenito bili pošteni i slobodni, ali je izborna kampanja uvelike bila u korist vladajuće stranke i njezina predsjednika Korome.

U pet proteklih godina Koroma je obnovio temeljnu infrastrukturu uništenu ratom kao što su ceste i elektromreža, no provedbu je obilježila masovna korupcija.

(Hina) xrt ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙