FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapaljena prva adventska svijeća na Manduševcu

Autor: gvla
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Na glavnom zagrebačkom trgu večeras je tradicionalno zapaljena prva svijeća na Adventskom vijencu na fontani Manduševac, kao uvod u trotjedno razdoblje slavlja i darivanja i zagrebački predbožićni program.

Svijeću je tradicionalno zapalio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši kako tim simboličnim činom grad Zagreb počinje pripreme za božićno slavlje i Kristovo rođenje, a u vrijeme Adventa se u brojnim događanjima u gradu univerzalna kršćanska baština isprepliće sa specifičnim zagrebačkim štihom, kazao je Bandi.

Paljenje "svijeće svjetla, solidarnosti i socijalne pravde" ujedno označava početak vremena radosti i očekivanja tijekom kojega se moramo više posvetiti jedni drugima, svojim bližnjima, nemoćnima i potrebitima, istaknuo je gradonačelnik. Zajedništvo u ispunjenju temeljnih kršćanskih načela služenja pravdi, istini i jednakosti posebno je važno u ovo vrijeme kada se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju.

Službu riječi održao je rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić čitanjem Svetog evanđelja po Luki. Kuhtić je pozvao na ozbiljno razmišljanje o površnosti života, na promišljanje o budućnosti i onome što je važno za život a što, istaknuo je "nije moguće jednostrano učiniti ljudskim snagama", te na traganje za istinom o čovjeku, svijetu i sebi samima. "Zapalimo svjetlo Isusove i Božje prisutnosti u našim srcima i neka nam ovo došašće bude ozbiljan susret s rječju Božjom, pa će nam i Božić biti susret s Isusom koji je došao ili će doći", kazao je Kuhtić.

U molitvi u kojoj je pozvao na dobrotu prema sebi i drugima, te gradnji boljeg suživota, snagu i hrabrost u prolaženju kroz životne kušnje, Kuhtiću su se pridružili brojni okupljeni građani. Svečanost je obilježena i prigodnim programom u izvedbi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva "Podgorac" iz Gračana, a da bi ugođaj bio potpun, Trg Bana Josipa Jelačića za tu je priliku bio utonuo u tamu.

S prvom nedjeljom došašća započeo je i tradicionalni, predblagdanski program koji će se održavati svaki dan na središnjem zagrebačkom trgu. Brojna kulturno-umjetnička društva, dječji zborovi, plesne grupe, koncerti, tri će iduća tjedna zabavljati Zagrepčane i njihove goste.

(Hina) xgvla

An unhandled error has occurred. Reload 🗙