FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik i Izetbegović nastavili verbalni sukob

Autor: zkre
MOSTAR, 30. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da su Srbi etnički očišćeni u Federaciji BiH, čime je reagirao na istup bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je dan ranije ocijenio da je Republika Srpska nastala na genocidu.

Novi verbalni obračun Dodika i Izetbegovića nastao je nakon što je bošnjački član državnog vrha u četvrtak reagirao na izjave slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci kojom je ranije ovoga tjedna usporedio entitet RS i državu BiH sa Češkom i Slovačkom. Izetbegović je tu usporedbu ocijenio neprihvatljivom, tvrdeći da je Republika Srpska "nastala agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata", te da nema preduvjete za samostalnost.

Dodik je pak u pisanoj izjavi pozvao Izetbegovića da javno objavi koliko je Srba prije rata živjelo na području sadašnje Federacije BiH, a koliko ih živi danas.

"Te činjenice jasno će pokazati da je srpski narod bio žrtva etničkog čišćenja u Federaciji BiH", navodi se u pisanoj Dodikovoj izjavi. Pri tome se pozvao na Daytonski mirovni sporazum, u kojemu se navodi da je protekli rat okarakteriziran kao tragični sukob u regiji, a ne agresija.

Dodik je optužio Izetbegovića da su njegove izjave pune mržnje prema Republici Srpskoj i poručio da će o položaju RS-a isključivo "odlučivati njezini građani i institucije, a ne Izetbegović".

Slovački je predsjednik, kako prenosi Federalna televizija, komentirajući susret s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je s njim razgovarao "o dobroj suradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

(Hina) xzkre yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙