FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 1. do ponedjeljka 3. prosinca

Autor: kgab
ZAGREB, 30. studenog 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 1. do ponedjeljka 3. prosinca.

SUBOTA, 1. prosinca

-------------------

KUVAJT - Parlamentarni izbori u Kuvajtu, već drugi ove godine, održavaju se u vrijeme političke krize koja mjesecima potresa ovu zemlju. Uzrok krize su nesuglasice između prozapadnjačke vladajuće obitelji u Kuvajtu i oporbe predvođene islamistima. Građani Kuvajta ponovno će ove godine birati 50 zastupnika. Islamisti su u veeljači dobili većinu u parlamentu, ali je zemlja nedugo nakon toga zapala u političku krizu. Na nedavno održanim prosvjedima oporba je okrivila kuvajtskog emira za uvlačenje ove zaljevske zemlje u političku krizu.

DOHA - Predstavnici gotovo 200 zemalja okupit će se u Kataru kako bi pokušali dogovoriti produljenje Protokola iz Kyota o globalnom zatopljenju kao i postići napredak glede sporazuma koji bi ga naslijedio.

KAIRO - Pristaše egipatskog islamističkog predsjednika najavili su prosvjede diljem Egipta u znak potpore Mohamedu Mursiju koji je suočen s nemirima zbog toga što je donio ukaz kojim si je proširio ovlasti.

NEDJELJA, 2. prosinca

---------------------

SLOVENIJA - Slovenski birači u nedjelju će izaći na izbore kako bi u drugom krugu odlučili žele li još jedan petogodišnji mandat sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka ili će dati novu priliku nekadašnjem predsjedniku vlade Borutu Pahoru. I zadnje ankete, objavljene u petak, potvrđuju veliku prednost Pahora, po ocjeni analitičara preveliku da bi do nedjelje došlo do preokreta sličnog onom u prvome krugu izbora 11. studenoga. Tada je Tuerk dobio 36, a Pahor iznenađujućih 40 posto glasova iako su nekoliko dana pred izbore prognoze govorile suprotno. Prema ispitivanju ljubljanskog "Dela", u drugom krugu bi za Pahora glasovalo 55 posto, a za Tuerka 24 posto ispitanika, dok se 21 posto sudionika ankete još nije odlučilo kome dati glas.

PONEDJELJAK, 3. prosinca

------------------------

ISTANBUL - Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom s kojim će razgovarati o važnim međunarodnim pitanjima kao što je Bliski istok.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙