FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Televizije posvađale političke stranke

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. studenog 2012.(Hina) - Javni radio-televizijski servisi u Bosni i Hercegovini postali su novi razlog sukobljavanja među vodećim političkim stranakama u toj zemlji opterećenoj teškom političkom krizom, a stranke koje od nedavno čine novu vladajuću većinu u Federaciji BiH otvoreno su zatražile smjenu uprave RTV FBiH.

Na sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH, prekinutoj u četvrtak kasno navečer, zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990. odbacili su izvješće o radu kojega je podnio generalni direktor RTV FBiH Džemal Šabić.

Oni su uputili i niz kritika na račun uređivačke politike RTV FBiH tvrdeći kako je ona pristrana te kako protežira stajališta Stranke demokratske akcije (SDA).

Šabić je takve optužbe odbacio upozorivši kako se na taj način zapravo pokušava uspostaviti nadzor nove vladajuće većine nad sustavom javnog emitiranja.

Rasprava je privremeno prekinuta bez rezultata, a parlament koji ima ulogu osnivača RTV FBiH, o predloženim će smjenama odlučivati u prosincu.

Javni RTV sustav pokazao se problematičnim i za odnose među strankama koje čine sadašnju vladajuću većinu na državnoj razini, a povod je pokušaj uspostave TV programa na hrvatskom jeziku.

O tome je Vijeća ministara BiH trebalo raspravaljati ranije ovog tjedna, no to se nije dogodilo jer su iz Ministarstva prometa i komunikacija, kojega vodi SDP-ovac Damir Hadžić, predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi (HDZ BiH) poručili kako je "samoinicijativno i bez konzultacija" odlučio potaknuti ovu raspravu.

"Pitanje RTV kanala na hrvatskom jeziku i općenito djelovanja javnog RTV servisa potrebno je promatrati sa aspekta struke, a ne politike", priopćeno je iz nadležnog ministarstva, uz poruku kako se umjesto razgovora o mogućim etničkim kanalima valja pozabaviti dovršenjem reforme javnog RTV servisa i uspostavom korporacije javnih emitera.

Zamisao o uspostavi TV kanala na hrvatskom jeziku stara je već nekoliko godina, jer političke stranke s hrvatskim predznakom cijene kako postojeći sustav javnog emitiranja ne osigurava ravnopravnu zastupljenost hrvatskog jezika. One traže uspostavu novog programa koji bi imao redakciju u Mostaru.

Javni RTV sustav u BiH, kakav je uspostavljen nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, sastoji se od Radio-televizije BiH (BHRT) s jednim radijskim i televizijskim programom.

Dva entiteta također imaju svoje radio-televizije - RTV FBiH i RT Republike Srpske, također sa po jednim radijskim i televizijskim programom.

Prvotna je zamisao bila da oni djeluju unutar korporacije javnih RTV servisa koja bi upravljala raspoloživim tehničkim resursima, no ta krovna struktura nikada nije uspostavljena.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙