FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija istražuje posao s Eurofighterima zbog korupcije

Autor: dmus
BEČ, 29. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Austrija je naložila novu reviziju dogovorenih poslova povezanih s narudžbom borbenih zrakoplova Eurofighter 2003. vrijednom dvije milijarde eura jer želi raščistiti navode da su ti poslovi možda poslužili kao paravan za mito kako bi se dobio ugovor o zrakoplovima.

Njemačko državno tužiteljstvo dalo je do znanja da je koncern EADS platio najmanje 50 milijuna eura mita austrijskim dužnosnicima kako bi osigurao prodaju 15 zrakoplova Eurofighter.

Nadležne institucije u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj ovog su mjeseca pretražile urede EADS-a u sklopu istraga o navodnoj korupciji, pranju novca i prijevari u svezi dogovorenog posla.

Gotovo odmah nakon što je obznanjen dogovor o poslu pojavile su se optužbe da navodno dogovoreni kooperantski poslovi za austrijske tvrtke ne postoje, već da je novac preko posrednika završio u džepovima političara, državnih dužnosnika i drugih osoba uključenih u cijeli projekt.

EADS se za taj posao natjecao sa švedskom tvrtkom Saab AB i američkim Lockheed Martin Corp

Austrijski ministar obrane najavio je da bi Austrija mogla pokušati poništiti ugovor ili tražiti odštetu ako se utvrdi da je bilo korupcije, kao što se to predviđa ugovorom.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙