FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Minska polja i siromaštvo odnijeli još jedan život

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. studenog 2012.(Hina) - Minska polja u Bosni i Hercegovini zaostala nakon rata vođenog od 1992. do 1995. u četvrtak su odnijela još jedan život kada je u okolici Zavidovića u središnjoj Bosni poginuo 33-godišnji muškarac.

Kako je potvrdila lokalna policija i služba civilne zaštite, Mehmed Kržalić je nastradao kada je stao na nagaznu minu postavljenu unutar područja koje je označeno kao opasno. Tragedija se dogodila jer je Kržalić unatoč riziku na nekadašnjoj crti bojišnice skupljao čahure streljiva kako bi ih prodao u staro željezo.

Nastradali je zapravo još jedna žrtva siromaštva jer je bio bez posla a skupljanje starog željeza je bio jedini način da prehrani obitelj. Iza Kržalića su ostali supruga i 9-godišnja kći.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja spada u kategoriju najugroženijih minama zaostalim iz ratnog razdoblja. Prema postojećim procjenama Centra za uklanjanje mina (BIHMAC) iz Sarajeva, sumnjivim se smatra više od tisuću i 300 četvornih kilometara ili 2,6 posto ukupnog.

Od završetka rata u minskim poljima je poginulo 585 osoba a teže ili lakše je ozljeđeno njih još oko 1100. Postojećom strategijom protuminskog djelovanja predviđeno je da sva sumnjiva područja budu očišćena od mina do kraja ovog desetljeća no zbog nedostatka novca neizvjesno je hoće li taj cilj biti realiziran.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙