FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora s američkim veleposlanikom

Autor: ista
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Kennetha Herberta Mertena, a dvojica dužnosnika suglasila su se da su odnosi Hrvatske i SAD-a izvrsni i partnerski, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika Sabora.

SAD su puno pridonijele tome da hrvatski građani žive u samostalnoj državi i u slobodi, kazao je uvodno predsjednik Sabora. Istaknuo je suradnju dviju država u okviru NATO-a koji "nije samo važna vojna, nego i politička organizacija koja podržava demokratske standarde", što je od važnosti i za članstvo u Europskoj uniji. Ocijenio je da Hrvatskoj i članstvo u NATO-u kao i predstojeći ulazak u Europsku uniju omogućuju sudjelovanje u donošenju odluka na međunarodnoj razini.

Američki veleposlanik Merten je zahvalio Hrvatskoj na njezinom doprinosu u Afganistanu te izrazio zadovoljstvo time što će Hrvatska sljedeće godine na ljeto ući u Europsku uniju.

"Hrvatskoj će se time otvoriti mnoge prilike, ne samo na ekonomskom planu, nego će ona imati i veću ulogu na svjetskoj političkoj sceni", smatra američki veleposlanik. Pohvalio je suradnju Hrvatske sa zemljama u regiji i njezinu spremnost da im prenosi vlastita iskustva iz procesa pristupanja NATO-u i Europskoj uniji.

U osvrtu na gospodarske odnose Hrvatske i SAD-a američki veleposlanik se s predsjednikom Sabora suglasio da ima prostora za poboljšanje gospodarskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene te je izrazio spremnost da sa svoje strane ohrabri potencijalne američke ulagače da dođu u Hrvatsku.

(Hina) xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙