FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: 38 mrtvih u napadima na šijite i redarstvenike

Autor: vrad
HILLA, 29. studenog 2012. (Hina/AFP) - Najmanje je 38 osoba, među kojima su žene i djeca, poginulo a stotinjak je ranjeno u četvrtak u napadima na šijitsku zajednicu i na redarstvene snage, dovodeći ponovno u pitanje sposobnost vlade da jamči sigurnost u zemlji.

Ovo je drugi niz napada na šijite u zadnja tri dana. U utorak je najmanje 12 osoba poginulo a 50 je ranjeno u napadima blizu šijitske bogomolje u Bagdadu.

U Hilli, 95 km južno od Bagdada, dvije bombe eksplodirale su u četvrtak pri prolasku skupine šijitskih hodočasnika, pri čemu je poginulo 28 osoba a 85 je ranjeno, izvijestili su policija i liječnik.

Među poginulima su dvije žene, troje djece i dvoje liječnika, dodaju.

U Kerbali, gdje je šijitsko svetište, pod mostom je eksplodirala autobomba ubivši pet osoba i ranivši 13, navode načelnik policije i liječnik.

Svake godine milijuni šijita hodočaste u Kerbalu u povodu blagdana Ašure, čiji je vrhunac bio u nedjelju, kojim se spominju mučeništva imama Huseina, unuka proroka Muhameda, ubijenog 680. u Kerbali. Hodočasnici iz čitavog Iraka dolaze u Kerbalu četrdeset dana nakon Ašure koji su za njih vrijeme žalovanja.

Ova godina bila je razmjerno mirna naspram prethodnih, premda su u napadima ubijena tri hodočasnika a 35 je ranjeno.

Ovotjedni napadi još jednom dovode u pitanje sposobnost sigurnosnih snaga da jamče stabilnost zemlje koja se teško oporavlja nakon krvava međuvjerskog sukoba.

Nasilje je u Iraku i dalje gotovo svakodnevna pojava, premda je prilično jenjalo nakon vjerskog sukoba koji je trajao od 2006. do 2008.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙