FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otočni sabor: proračun za 2013. oslabit će povezanost i vodoopskrbu otoka

Autor: zjur
SPLIT, 28. studenog 2012. (Hina) - Prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu oslabit će povezanost i vodoopskrbu otoka, upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor koji su vladu pozvali i da donese odluku o koncesijama, brodskim i brzobrodskim linijama.

Otočni je sabor danas analizirao prijedlog proračuna s aspekta položaja otoka, a iz te udruge upozoravaju kako je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u novom proračunu ostalo bez sedam milijuna kuna, dok Agencija za obalni linijski promet dobiva manje ukupno 35 milijuna kuna, što se odnosi na subvencije za brodske i brzobrodske linije.

"To možemo protumačiti samo na jedan način, a to je redukcija i ukidanje linija", kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Vijeće Otočnog sabora to smatra kršenjem Zakona o otocima gdje se nigdje ne spominje reduciranje ili ukidanje već uvođenje novih trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija.

Svjesni financijske situacije u državnoj blagajni, otočani smatraju kako su prevareni te pitaju zašto im se skriva prava istina kada se zna da ovise o vezi s kopnom.

Osim povezanosti otočane brine i vodoopskrba otoka koji nemaju provedenu vodu nego ovise o svojim vodospremama i kiši.

"U prijedlogu proračuna za 2013. godinu dolazi do trenda smanjenja za subvenciju vode i to u iznosu od 1,3 milijuna kuna, te tražimo da se počne raditi na opskrbi otoka vodom, da ugovore za koncesije vodonosaca preuzme direktno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te da se odmah počne s uređenjem vodosprema po otocima", zaključio je Barić.

(Hina) xzjur ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙