FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Benedikt XVI. traži lakši pristup lijekovima protiv AIDS-a

Autor: mhaj
VATIKAN , 28. studenog 2012. (Hina/AFP) - Papa Benedikt XVI. u srijedu je pozvao da se djeci iz zemalja u razvoju omogući jednostavniji pristup lijekovima koji se koriste u terapiji liječenja AIDS-a, kako se virusom HIV-a ne bi zarazili preko svojih majki.

Na kraju opće audijencije održane u vatikanskoj dvorani Pavla VI. pred oko pet tisuća vjernika iz raznih zemalja svijeta, Papa je, podsjetivši na predstojeći Svjetski dan obilježavanja borbe protiv AIDS-a, 30. studenoga kazao: "Mislim na brojnu djecu koja su virusom HIV-a zaražena preko majki, unatoč tome što postoji terapija koja omogućuje da se to izbjegne."

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da majke zaražene virusom ili njihova djeca uzimaju antiretroviralne lijekove dok traje dojenje kako bi se spriječio prijenos virusa.

Benedikt je podsjetio kako je broj onih koji pate i umiru od AIDS-a osobito velik u najsiromašnijim dijelovima svijeta koji imaju vrlo težak pristup učinkovitim lijekovima. Sedamdeset posto seropozitivnih u svijetu živi u afričkim državama.

Sveti Otac pozdravio je brojne inicijative koje poduzima Crkva, osobito u Africi - od prevencije, liječenja, skrbi, pomoći siročadi, udovicama i zatvorenicima koji boluju od AIDS-a. "Oko 30 posto centara u kojima se oboljeli od AIDS-a liječe katolički su, osobito u Africi", rekao je.

Zajednica Sant'Egidio, koja se nalazi blizu Vatikana prije deset godina je pokrenula program pod nazivom DREAM (Drug Resource Enhancement against Aids and Malnutrition) u više afričkih zemalja. Iz zajednice tvrde da se prijenos virusa s djeteta na majku može znatno reducirati zahvaljujući retroviralnim lijekovima koje majke smiju uzimati tijekom trudnoće i za vrijeme razdoblja dojenja.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙