FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuzi pomažu karlovačkoj Zvijezdi

Autor: vhor
KARLOVAC, 27. studenog 2012. (Hina) - Predstavnici Francuske nacionalne udruge povijesnih gradova i regija i Hrvatske udruge povijesnih gradova održali su danas u Karlovcu radionicu "Sredstava i politike upravljanja baštinom" na kojoj je dogovoreno da će na sljedeću radionicu doći stručnajci iz Nancya koji će pomoći napraviti "dijagnozu" stare gradske jezgre- Zvijezde kako bi se izradio projekt obnove koji će se natjecati za sredstva EU fondova.

Zaključci međunarodne radionice večeras su predstavljeni novinarima.

Milan Perić, glavni tajnik Hrvatske udruge povijesnih gradova kazao je kako je jedan od zaključaka da se nastavi suradnja tih udruga i kreira zajednički dokument za predstavljanje hrvatske baštine. Također je najavio da će se sljedeće godine u Dubrovniku održati nova radionica s temom "Regulacija prometa i upravljanje turističkim tokovima u povijesnoj baštini".

Jean Michel Galley, voditelj projekata fancuske nacionalne udruge rekao je da će nastavitii već uspostavljena suradnja u vezi s urbanističkim planovima Šibenika.

U Karlovac će na sljedeću radionicu doći stručnjaci sveučilišta grada Nancy, koji će s domaćim stručnjacima napraviti "dijagnozu stanja povijesne gradske jezgre Zvijezde i prijedloge kako je zaštititi", kako bi se izradio projekt za revitalizaciju koji će se natjecati za sredstva iz europskih fondova. Na novinarsko pitanje koliko bi vremena trebalo da se Zvijezda obnovi, arhitekt Frederic Frapaise odgovorio je da je većini gradova koji su članovi Francuske nacionalne udruge, u kojoj je 257 gradova, za obnove starih jezgri trebalo i po trideset godina.

Za revitalizaciju treba imati i dobre programe i puno strpljenja, kazao je Frapaise.

Također je kazao da Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj surađuje s Muzejem grada Zagreba u vezi s industrijskom baštinom. Rekao je i da će sljedeće godine u Zagrebu biti održano nekoliko radionica i izložbi kako bi se investitorima približila pravila koja treba uzeti u obzir kod prenamjene prostora industrijake baštine.

Organizaciju današnje radionice i dosadašnju suradnju dviju udruga pomoglo je Francusko veleposlanstvo u RH i Grad Karlovac.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙