FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanci žele češće provjere embarga na oružje za Siriju

Autor: dmus
BRUXELLES, 27. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Velika Britanija traži od Europske unije češće provjere embarga na oružje za Siriju kako bi u budućnosti bilo jednostavnije naoružati pobunjenike protiv režima predsjednika Bašara al Asada, rekli su u utorak diplomati.

Taj prijedlog, čiji je navodni autor britanski premijer David Cameron, pokazuje zaoštravanje britanskog stajališta i galvanizaciju međunarodne potpore pobunjenicima nakon ujedinjenja sirijske oporbe.

Sankcije EU prema Siriju obuhvaćaju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine pojedinaca i poslovnih subjekata povezanih s Asadovim režimom, zabranu uvoza nafte iz Sirije i embargo na prodaju oružja to zemlji, čime se željelo spriječiti dotok oružja Asadovim snagama.

Po pravilima EU, paket sankcija prema Siriji do 1. prosinca treba biti produžen za godinu dana, ali su Britanci zatražili, a Francuzi ih u tome podržali, da se segment koji se odnosi na embargo oružja provjerava svaka tri mjeseca.

Diplomati EU razmatrali su taj prijedlog u utorak, a očekuje se da će razgovore nastaviti u srijedu.

"To bi omogućilo priliku da se naoruža oporba. To je dodatni pritisak na (sirijski) režim", rekao je jedan diplomat, napomenuvši da bi zasad to uključivalo samo neubojitu opremu i obuku pobunjeničkih snaga.

No mnoge zemlje članice EU protive se tom prijedlogu.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙