FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: gvla
ZAGREB, 27. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 4,30 sati:

ZAGREB - Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić izjavio je kako Vlada na sinoć održanom postupku mirenja nije na zadovoljavajući način odgovorila na pitanja hoće li, kako i kada biti riješen problem plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, nakon čega se sindikat Preporod odlučio na jednodnevni štrajk koji će se održati u četvrtak 29. studenoga. Pojasnio je da je isključivi razlog štrajka zahtjev za vraćanje učiteljskih i nastavničkih plaća na razinu prije 19. srpnja, kada je vlada donijela Zaključak o prestanku isplaćivanja koeficijenata uvećanih za 3, 5, 7 i 9 posto za nastavnike i stručne suradnike osnovnih i srednjih škola, što je rezultiralo time da već pet mjeseci učitelji i nastavnici kao jedini zaposleni u javnim službama imaju plaće umanjene za 200 do 800 kuna. "Od druge smo strane dobili određene vrste pojašnjenja, no njihova su obećanja previše općenita, bez čvrstih jamstava i konkretnih rokova. Iz toga smo mogli samo zaključiti kako to znači da se nismo uspjeli pomiriti", istaknuo je Stipić. Stoga je sindikat Preporod odlučio ući u jednodnevni štrajk koji će se održati u četvrtak 29. studenoga u 330 osnovnih i srednjih škola u kojima taj sindikat djeluje. Stipić je kazao kako to znači da će učitelji i nastavnici, sukladno pravilniku o štrajku, biti na radnom mjestu ali da neće sudjelovati u nastavi, a ravnatelji će moći organizirati nastavu u nekom obliku s onim nastavnicima i učiteljima koji budu željeli raditi. Napomenuo je da je sindikat sa svoje strane i prije ove situacije poduzeo sve, ali da nije dobio odgovarajuće odgovore. "Štrajk je logičan slijed svih dosadašnjih aktivnosti jer se mi ne želimo pomiriti s time da su oni koji ionako imaju najniže plaće u javnom sektoru sad još dodatno kažnjeni", kazao je.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je jučer kako izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u srbijanskom dnevniku "Kurir" o tome da je "Oluja" zločin ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja s Hrvatskom te da će s Nikolićem sjesti za stol tek kada promijeni retoriku. "Mi u Hrvatskoj, zagovarajući istinsko pomirenje, stalno spuštamo loptu na zemlju, govorimo o našim dobrim europskim željama, ali susjedi tj. predsjednik Nikolić vidi drugačije situaciju. Mislim da ovakvi nastupi sigurno ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja", prokometirao je Josipović za Hrvatski radio Nikolićevu izjavu kako se nakon haaške presude s državom koja slavi svoj zločin (Oluju) ne može iskreno, otvoreno i srdačno surađivati. Dodao je i kako gotovo da ne vjeruje da su takve izjave kakve je Nikolić dao u intervju "Kuriru" dane od političara koji vodi zemlju koja želi biti biti europska. Upitan kada će sjesti sa srbijanskim predsjednikom za zajednički za stol Josipović je odgovorio da nakon njegovih posljednjih poruka to ne bi imalo puno smisla. Treba ohladiti situaciju, spustiti loptu na zemlju a za susrete će, kad se steknu uvjeti odnosno kada Nikolić promijeni retoriku, biti dovoljno vremena, naglasio je hrvatski predsjednik.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić i predsjednik Uprave Podravke d.d. Zvonimir Mršić potpisali su jučer Sporazum o suradnji u realizaciji otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja, priopćeno je iz Ministarstva branitelja. Sporazum, potpisan za razdoblje od 2012. do 2014., predstavlja nastavak trogodišnje suradnje Ministarstva branitelja, braniteljskih zadruga i Podravke započete 2009. Kako se ističe u priopćenju, takav je oblik suradnje u prethodne tri godine zadrugama hrvatskih branitelja omogućio otkup proizvoda, redovito plaćanje te sigurno tržište za plasman proizvoda. "Braniteljske zadruge značajan su čimbenik ukupnog zadrugarstva i proizvodnje u Hrvatskoj, pa je Ministarstvo branitelja zadovoljno što još jednom može omogućiti realizaciju projekata koji će doprinijeti poboljšanju ekonomskog standarda branitelja, ali u konačnici dovesti i do smanjenja uvoza", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i HNS-a Vesna Pusić izjavila je jučer kako je HNS u ovom trenutku protiv donošenja zakona o porezu na nekretnine jer smatra da bi bio štetan za investicijsko ozračje u Hrvatskoj, ali je odbila nagađanja o krizi i mogućem izlasku HNS-a iz vladajuće koalicije. "To je tema o kojoj sam, moram reći, dosta razgovarala s premijerom prije nego je počela ova javna rasprava jer je moje stajalište i stajalište stranke da je to štetan porez za investicijsku klimu u Hrvatskoj. U uvjetima u kojima nam je važno stvarati pozitivnu investicijsku klimu on ima obrnut efekt (...) i oduzima direktne prihode lokalnoj samoupravi", rekla je Pusić na marginama 4. foruma civilnog društva zapadnog Balkana, koji se u danas i sutra održava u Zagrebu. "Došli smo do zaključka da još treba razgovarati, da ćemo vidjeti, da ni on (premijer Milanović) nije 100 posto siguran da je to najbolja ideja. I onda se pojavio stav u javnosti da je to gotova stvar", rekla je Pusić novinarima. Na pitanje stoji li iza svega predsjednik HNS-a Radimir Čačić iako je otišao iz vlade, Pusić je odgovorila da od tog pitanja ne bi trebalo praviti dramu.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je jučer da "nije najzadovoljniji ni najsretniji" predloženim proračunom za poljoprivredu u 2013., ali da bi taj proračun bio veći da je bivša vlada bolje upravljala novcem, a saborskim zastupnicima nezadovoljnima zbog smanjenja davanja za Sinjsku alku poručio je da novac traže u ministarstvima kulture i turizma. "Nisam najzadovoljniji ni najsretniji, ali da se rješavao problem brodogradnje i da se bolje upravljalo novcem za subvencije u proteklih osam godina, sada bi proračun bio povoljniji", rekao je Jakovina na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu, ističući da će gotovo cijeli proračunski deficit otići na plaćanje kamata. Time je odgovorio na kritike predsjednika Odbora Petra Čobankovića (HDZ), koji je ustvrdio da će predloženo smanjenje izravnih davanja iz proračuna ugroziti rezultate pregovora s Europskom komisijom, u kojima je Hrvatska dobila dozvolu da poljoprivredi iz vlastitog proračuna može isplatiti novac do visine financijske omotnice, u okviru koje će hrvatskim poljoprivrednicima biti dostupno oko 700 milijuna eura.

(Hina) xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙