FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

21. obljetnica Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO

Autor: ipet
ZAGREB, 23. studenog 2012. (Hina) - Pripadnici Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO) obilježili su danas u vojarni Zemunik Dan postrojbe te 21. obljetnicu osnutka i djelovanja.

Na svečanosti su bili aktivni pripadnici te eskadrile, dosadašnji i umirovljeni djelatnici, zapovjednici eskadrile od njezina utemeljenja 1991. do sada te predstavnici drugih postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a u ime zapovjednika HRZ i PZO brigadnoga generala Dražena Ščurija čestitao im je zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane (MORH).

Ta je eskadrila prva hrvatska zrakoplovna postrojba osnovana na zadarskome području, sustavno se razvijala tijekom Domovinskog rata i ustrojavala s težišnom zadaćom školovanja hrvatskih vojnih pilota. U prvim godinama selekcijsko letenje i temeljna obuka provodili su se na avionima UTVA-75 dok danas eskadrila raspolaže s 20 Pilatusa PC-9 M i 5 ZLIN-ova 242 L.

U osvrtu na proteklo razdoblje obnašatelj dužnosti zapovjednika eskadrile bojnik Nenad Hasnek istaknuo je kako je ta eskadrila 'rađaonica' cjelokupnoga HRZ i PZO. Eskadrila stvara kvalitetan letački kadar za popunu borbene i protupožarne eskadrile, a u njoj djeluje i akrobatska grupa „Krila Oluje“.

Bojnik Hasnek rekao je da je dodatnu spremnost eskadrila dobila i nastupom pilota Ivana Krizmana na natjecanju za najspremnijega pripadnika OS RH na kojemu je Krizman zauzeo drugo mjesto. Kao posebnu zanimljivost istaknuo je ostvareni nalet na avionima Pilatus PC-9 koji se približava jubilarnom 50- tisućitom satu što će se obilježiti tradicionalnim bojanjem jednoga Pilatusa posebnim bojama.

Uz školovanje kadeta i pilota, bojnik Hasnek istaknuo je i važnost međunarodnih aktivnosti eskadrile u kojima se prepoznaje i potvrđuje visoka osposobljenost hrvatskih vojnih pilota i kvaliteta sustava školovanja od selekcijskoga letenja do osposobljavanja za nastavnike letenja.

Rekao je da Eskadrila kontinuirano pruža potporu u obuci i ostalim aktivnostima drugim postrojbama OS RH, među kojima je i zračni nadzor Pilatusima u sustavu Obalne straže, a istaknuo je i vrijednosti te razinu održavanja zrakoplovne tehnike koju provode zrakoplovni tehničari u prvome stupnju održavanja.

Bojnik Hasnek poručio je da će se ta eskadrila razvijati i jačati upravo na kvaliteti, visokoj razini obučenosti i zajedničkom timskom duhu pilota i zrakoplovnih tehničara.

(Hina) pp/xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙