FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, u fokusu potražnja

Autor: mkuz
LONDON, 23. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 110 dolara za barel zahvaljujući stabilnom primirju u Pojasu Gaze koje je prigušilo zabrinutost za opskrbu iz te naftom bogate regije.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 110,41 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 27 centi nižoj cijeni od 87,11 dolara. U četvrtak bilo je zatvorena zbog Dana zahvalnosti.

Analitičari i trgovci ističu da je primirje u Pojasu Gaze zakočilo rast cijena na naftnim tržištima.

"Cijene nafte vjerojatno će biti pod pritiskom sve dok se primirje bude poštovalo", rekao je Filip Petersson iz SEB Commodity Researcha. "Činjenica da je i dalje na snazi čudi kada se prisjetimo kako je teško nagovoriti sukobljene strane na suradnju", dodao je.

Zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi naftom s Bliskog istoka popustila je nakon što se izraelska vojska povukla iz Gaze, a obje strane objavile pobjedu u osmodnevnom oružanom sukobu.

Petersson pritom upozorava da je u cijene i dalje uračunata mala premija rizika, a podsjeća i na pojačanu sklonost ulagača riziku u ovom tjednu.

"Protekli je tjedan bio obilježen apetitom za rizičnom imovinom, tržišta dionica snažno su poskočila, prinosi na grčke i portugalske obveznice pali su a dolar je oslabio", sažima tjedan na izmaku Ole Hansen iz Saxo Banka.

Naftna tržišta pak i dalje čekaju pouzdani pokazatelj rasta potražnje, dodao je.

Njemačko poslovno raspoloženje neočekivano se poboljšalo u studenome, nakon pogoršanja u proteklih šest mjeseciada u zadnjih šest mjeseci. Pozorno praćeni indeks muenchenskog instituta Ifo porastao je u studenom na 101,4 boda, nadmašivši prognoze.

Izvješće IFO-a nadovezalo se na izvješće njemačkog statističkog ureda Destatisa kojim je potvrđen rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju za 0,1 posto, u odnosu na 0,2 posto u prethodna tri mjeseca.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,94 dolara, što znači da je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙