FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija će se žaliti na odluku EK o neopravdanoj pomoći "Elanu"

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. studenog 2012. (Hina) - Slovenija će se žaliti na odluku Europske komisije prema kojoj bi proizvođač skijaške i nautičke opreme "Elan" morao vratiti u državni proračun 10 milijuna eura zbog ocjene Komisije da se radilo o neopravdanoj državnoj pomoći koja mu je dana 2008. godine, potvrdio je u ponedjeljak u parlamentu slovenski premijer Janez Janša.

Europska komisija je u rujnu priopćila da pomoć slovenske vlade "Elanu" iz 2008. godine u iznosu 10 milijuna eura smatra neopravdanom financijskom injekcijom toj tvrtci jer se radilo o pomoći države mimo pravila EU-a koja štite jednakopravnost konkurenata na tržištu, dok je za dokapitalizaciju Elana iz 2007. ocijenila da je bila po pravilima EU-a jer su u njoj sudjelovali i privatni dioničari, a ne samo država kao većinski vlasnik.

Odgovarajući na pitanja oporbenih zastupnika kako će vlada reagirati u vezi zahtjeva da "Elan" vrati sredstva i hoće li se žaliti na odluku Bruxellesa koja može ugroziti tu tvrtku, Janša je rekao da će se njegova vlada žaliti na odluku Europske komisije, ali da i taj slučaj pokazuje kako pri pomoći tvrtkama treba djelovati promišljeno i uvažavajući europske i nacionalne propise kako tvrtke kojima je odobrena pomoć novac kasnije ne bi trebala vraćati.

Pri tom je slovenski premijer naveo da raspolaže informacijom kako će Europska komisija i u nekim drugim slučajevima državne pomoći domaćim tvrtkama u Sloveniji reagirati slično kao i u slučaju "Elana", pri čemu je spomenuo pomoć države u dokapitalizaciji nacionalne zrakoplovne kompanije Adria Airways.

Janša je rekao da je kriza zadnjih godina pokazala da "kralježnicu" slovenskog gospodarstva ne čine velike tvrtke s više tisuća zaposlenih nego više tisuća malih i srednjih privatnih poduzeća koja su se u godinama krize znala prilagoditi situaciji ne računajući na državnu pomoć i da je za takve poduzetnike potrebno stvoriti pravo ekonomsko okruženje i mogućnost investicija potrebnih za rast.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙