FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDF protiv kažnjavanja srpskih povratnika zbog neobrađenog poljoprivrednog zemljišta

Autor: aspa
ZAGREB, 22. studenog 2012. (Hina) - Srpski demokratski forum (SDF) upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare da se "događaju zabrinjavajuće pojave i procesi prekršajnog kažnjavanja isključivo Srba - povratnika na Područja posebne državne skrbi, za neobrađeno poljoprivredno zemljište" navodeći kako su upoznati s oko stotinjak slučajeva na području Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i na Kordunu.

Predsjednik Upravnog vijeća SDF-a Veljko Džakula rekao je da temeljem Zakona o zemljištu, a kojem su određene odredbe suspendirane od strane Ustavnog suda, poljoprivredni inspektori prekršajno prijavljuju samo Srbe - povratnike jer ne obrađuju poljoprivredno zemljište iako se radi o kategoriji ratnih stradalnika, koja nije u mogućnosti obrađivati zemljište. O tom slučaju diskriminacije, izvijestili smo i Europsku komisiju, rekao je.

Zbog visokog stupnja zapuštenosti zemljišta i korova ta je zemlja i ekonomski neisplativa za obrađivanje bez strojeva, a oni su uništeni u ratu, dodao je.

Zbog takve prakse, povratnici su primorani ili plaćati prekršajne kazne ili se odreći zemljišta u korist države, što je još jedna mjera otežavanja povratka i kvalitetne reintegracije povratnika u društvo, smatra Džakula.

Upozorio je da nadležni inspektori odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu primjenjuju samo prema srpskim povratnicima.

Naglasio je da i u novom Nacrtu prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu također stoji odredba da se za neobrađeno poljoprivredno zemljište treba platiti kazna te pozvao Vladu da od primjene tih odredbi izuzme Područja posebne državne skrbi.

Vladu je prozvao da površno gleda na taj problem, kojeg je stvorila prethodna Vlada, te rekao da su se u ministarstvima "zatvorili u urede i ne žele razgovor o tom problemu".

Uputio je i poziv Vladi da kroz "razne fondove i stimulativne mjere" potakne poljoprivredu na područjima Posebne državne skrbi.

(Hina) xaš yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙