FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP traži reakciju državne vlasti zbog najavljenih istraga srbijanskih sudova

Autor: ivuc
OSIJEK, 22. studenog 2012.(Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako zahtjev srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za izvanrednom sjednicom Opće skupštine UN-a i najavljene predistražne radnje koje provodi srbijanski sud za ratne zločine pokazuju da se Srbija ne miri s političkim posljedicama oslobađaujuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i da to traži reakciju najviših državnih dužnosnika.

Na konferenciji za novinare Srb je rekao da Hrvatska ne smije dopustiti ovlast bilo kakvog srbijanskog suda za zbivanja koja su se dogodila u Hrvatskoj jer Srbija - ako je diplomatski priznala Hrvatsku - nema ovlasti za zbivanja na hrvatskome tlu.

Može se dogoditi da Srbija u kontinuitetu otvara nove postupke za akciju "Oluju" iako nad time nema nikakve ovlasti pa od predsjednika države, premijera i ministrice vanjskih poslova tražimo reagiranje na ove postupke. Ne smijemo dopustiti podizanje optužnica u Beogradu jer oni nad time nemaju ovlasti, upozorio je predsjednik HSP-a.

Ocijenio je kako je to pitanje diplomatskih odnosa dviju država i "znak nepriznavanja hrvatskoga državnog suvereniteta" te da najviši državni predstavnici moraju na to reagirati. HSP zato traži da se Srbiji uputi diplomatska nota.

Govoreći o najavljenoj objavi registra hrvatskih branitelja, Srb je ustvrdio kako je politički "smisao tog poteza bacanje prašine u oči hrvatskim ljudima koji žive u teškim materijalnim uvjetima i neimaštini" jer će se time otvoriti beskrajne svađe o tome tko je što bio u Domovinskom ratu, a time će se samo baciti još jedna mrlja na Domovinski rat.

Zatražio je da se objavi i popis primatelja partizanskih mirovina, pri čemu je ustvrdio kako među njima "ima iznimno velik broj pripadnika četničkih postrojba iz Drugoga svjetskog rata".

Zatražio je i izradu registra sudionika agresije na Hrvatsku te je najavio da će HSP, bude li imao priliku, potaknuti njegovu izradu i objavu.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙