FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska sudjeluje u NATO-ovoj vojnoj vježbi

Autor: vmrs
ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Hrvatska će od utorka do petka sudjelovati u vojnoj simulacijskoj vježbi NATO-a na temu upravljanja u kriznim situacijama, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Vježba nazvana CMX12 (Crisis Management Exercise – CMX) odvija se istovremeno u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i u zemljama članicama. To su simulacijske vježbe koje se provode na temelju zamišljenog scenarija i ne predviđaju stvarne vojne snage raspoređene na terenu. Svrha vježbe CMX12 u kojoj će sudjelovati civilno i vojno osoblje u sjedištu NATO-a i u glavnim gradovima država sudionica jest uvježbavanje procedura upravljanja krizama na strateškoj i političkoj razini.

Ovo je peta vježba NATO-a o upravljanju u kriznim situacijama u kojoj sudjeluje Hrvatska, kaže se u MVEP-ovu priopćenju.

Scenarij za CMX12 temelji se na uvježbavanju procedura kriznog upravljanja prilikom pojačane prijetnje od napada kemijskim, biološkim i radiološkim sredstvima, uključujući i prijetnje usmjerene prema informacijskim sustavima NATO-a.

U pripremi i provedbi vježbe CMX12 sudjeluju države članice NATO-a te države partneri Finska i Švedska. Promatrači su predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW). U vježbi će sudjelovati i predstavnici Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

(Hina) xvm/xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙