FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o predškolskom odgoju i rebalansu proračuna

Autor: ibob
ZAGREB, 21. studenog 2012.(Hina) - Hrvatski bi sabor u sutrašnjem nastavku sjednice trebao razmotriti prijedlog izmjena i dopuna zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, kojim se, uz ostalo, predlaže zabrana rada u dječjim vrtićima osobama prekršajno kažnjenim za nasilničko ponašanje u obitelji.

Rad u vrtićima zabranio bi se i osobama kojima je izrečena zabrana rada ili im je prestao radni odnos zbog nezakonitog i neprofesionalnog postupanja na štetu prava i interesa djece.

Sabor će potom raspraviti prijedlog rebalansa državnog proračuna, kojim se planira porast proračunskih prihoda za 1,4 milijarde kuna, a rashoda za 1,5 milijardi kuna.

Proračunski deficit time će se povećati za 100 milijuna kuna i iznosit će oko 10 milijardi kuna ili 3 posto BDP-a.

Iz Vlade obrazlažu da je do probijanja plana na rashodnoj strani došlo ponajviše zbog troškova za plaće korisnika državnog proračuna koji su za 1,6 milijardi kuna veći od očekivanih.

Osim toga, porasli su izdaci za financijske rashode za 416 milijuna kuna, na ime kamata za dug brodogradilišta i kamata za obveznice izdane na američkom tržištu te za subvencije za 380 milijuna kuna, od čega se 340 milijuna odnosi na splitski škver.

Izdaci za socijalnu skrb povećani su za 150 milijuna kuna, za vraćanje duga umirovljenicima trebalo je još 100 milijuna kuna te za proračunsku zalihu 50 milijuna kuna.

Vlada ističe da je, unatoč proboju na rashodnoj strani, deficit ostao u okviru planiranog zbog porasta prihoda.

Manjak državnog proračuna zadržan je ispod 10 milijardi kuna, što je za 4 milijarde kuna ili 1,2 postotna boda BDP-a manje nego lani, ističe Vlada.

(Hina) xibob yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙