FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra počinje posljednju ovogodišnju sjednicu

Autor: trub
ZAGREB, 13. studenog 2012. (Hina) - Hrvatski sabor sutra počinje posljednje ovogodišnje redovno zasjedanje, na kojemu se očekuje i izglasavanje državnog proračuna za iduću godinu.

Sukladno najavama iz Banskih dvora, Vlada će u ponedjeljak utvrditi prijedlog proračuna te ga uputiti u Sabor, koji će o proračunu provesti raspravu na plenarnoj sjednici te, nakon što proteknu tri dana za podnošenje amandmana, o njemu i glasovati zajedno s amandmanima.

Na predloženom dnevnom redu 6. sjednice je 27 točaka, ali će već sutra ujutro biti dopunjen s novim točkama.

Za prvi tjedan zasjedanja najavljena je rasprava u prvom čitanju o zakonima koji reguliraju lokalne izbore - prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te prijedlog zakona o lokalnim izborima.

Po zakonskim izmjenama, ubuduće bi se u slučaju da se ne usvoji proračun općine, grada ili županije provodili izbori i za čelne ljude izvršne vlasti (načelnik, gradonačelnik, župan), a ne samo za predstavničko tijelo (gradsko ili općinsko vijeće te županijska skupština). Vlada predlaže i brisanje iz zakona mogućnosti da građani iniciraju referendum za opoziv neposredno izabranih lokalnih čelnika.

Na dnevnom su redu i izmjene Zakona o policiji, kao i Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji bi trebao osigurati bolju povezanost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

U saborskoj su proceduri i oporbene inicijative - HDZ predlaže osnivanje istražnog povjerenstva vezanog uz aferu izlista telefonskih brojeva, Hrvatski laburisti zahtjevaju promjenu Ustava kako bi se smanjio broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, a HDSSB je pokrenuo interpelaciju zbog najava podjele Hrvatske na dvije statističke regije.

Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici počinje službena faza elektroničke evidencije dolaska zastupnika u Sabor, koju će građani moći pratiti na saborskim internetskim stranicama.

Sabor sutra novu sjednicu uobičajeno počinje aktualnim prijepodnevom, za koje se, odnosno za postavljanje pitanja članovima Vlade, prijavilo 38 zastupnika.

(Hina) xtr ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙