FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan pad švicarskog izvoza u listopadu

Autor: vmom
ZUERICH, 20. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Švicarski izvoz u listopadu je realno smanjen za 7,7 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, pritisnut padom izvoza strojeva i proizvoda elektroničke industrije, pokazuju najnoviji podaci carinske uprave.

Kalendarski prilagođen podatak ukazuje na realni pad izvoza za čak 16 posto na godišnjoj razini, na 18,59 milijardi švicarskih franaka, objavila je u utorak švicarska carinska uprava. Napominju pritom da je ovogodišnji listopad imao dva radna dana više u usporedbi s godinom ranije.

Izvoz kemijskih i farmaceutskih proizvoda realno je uvećan za 1,1 posto, dok je izvoz strojeva i elektroničke opreme smanjen za 8,8 posto.

Uvoz te malene alpske zemlje istodobno je dosegnuo vrijednost od gotovo 15,77 milijardi franaka i bio je realno za 4,6 posto veći u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Kalendarski prilagođen uvoz realno je pak smanjen za 4,8 posto.

Švicarska vanjskotrgovinska bilanca u tom je mjesecu iskazala tako trgovinski višak od 2,82 milijarde franaka, objavila je carinska uprava.

Izvoznicima je išao na ruku minimalni tečaj od 1,2 franka za euro koji je Švicarska narodna banka (SNB) utvrdila prije godinu dana, premda mnogi franak i dalje smatraju precijenjenim.

Čelnik SNB-a Thomas Jordan prošli je tjedan naglasio da su razlozi utvrđivanja minimalnog tečaja i dalje aktualni.

Na redovnom rujanskom zasjedanju SNB je snizio prognoze rasta švicarskog BDP-a u ovoj godini na jedan posto, s ranije prognoziranih 1,5 posto, nakon što je u drugom tromjesečju gospodarstvo neočekivano smanjeno zbog tvrdokorne dužničke krize u eurozoni koja je srezala potražnju za švicarskim robama i uslugama.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙