FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završeno obilježavanje 21. godišnjice stradanja Škabrnje

Autor: barn
NADIN/ŠKABRNJA, 19. studenog 2012. (Hina) - Mimohodom Benkovac-Nadin-Škabrnja, polaganjem vijenaca poginulim civilima i braniteljima u Nadinu te na spomen-obilježju masovne grobnice u Škabrnji završeno je trodnevno obilježavanje 21. godišnjice stradanja Škabrnje.

Na današnji dan u okupaciji susjednoga mjesta Nadina ubijeno je 14 civila i pet branitelja, a još se tri civila vode kao nestali.

Današnji program počeo je na Trgu dr. Franje Tuđmana u Benkovcu, odakle su sudionici mimohoda, članovi obitelji poginulih i braniteljskih udruga, njih stotinjak, krenuli prema Nadinu. Nakon tri sata hodnje sudionici su stigli u Nadin, gdje su položeni vijenci i odana počast poginulim civilima i braniteljima, žrtvama iz toga mjesta.

Mimohod je završen u 13 sati dolaskom u Škabrnju i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju masovne grobnice.

Bivša JNA i pobunjeni Srbi iz tzv. kninskog korpusa koje je vodio Ratko Mladić počeli su 18. studenoga 1991. pohod na Škabrnju, gdje su nakon sloma otpora malobrojnih branitelja iz podruma izvlačili žene, djecu i starce.

Tog je dana ubijeno 48 civila i 15 branitelja, a ubojstva su nastavljena i sljedećih dana. Na današnji dan prije 21 godinu, nakon okupacije susjednoga Nadina, velikosrpski zločinci ubili su 14 civila i pet branitelja, a još se tri civila vode kao nestali.

Do kraja Domovinskog rata i oslobodilačke akcije "Oluje" 1995. godine u Škabrnji je bilo 86 žrtava, a na širemu benkovačkom području ubijeno je 235 civila i branitelja.

(Hina) xbarn ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙