FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bečki gospodarski forum okupio predstavnike 13 zemalja i Indije

Autor: sendra poša đurin
BEČ, 19. studenog 2012. (Hina) - "Quo vadis Europa - regionalna suradnja za europske integracije" naziv je devetog Bečkog gospodarskog foruma (Vienna Economic Forum) koji je, u palači Donje Austrije u Beču, okupio u ponedjeljak oko 200 sudionika, visokih državnih dužnosnika i predstavnika financijskih i gospodarskih institucija iz 13 država jugoistočne Europe i Indije.

Jačanje gospodarske suradnje važno je za sve države u regiji, naglasio je predsjednik Vienna Economic Foruma Erhard Busek istaknuvši veliku ulogu povezivanja gospodarstvenika u regiji u daljnjem jačanju gospodarske suradnje i prevladavanju krize.

Regija je, po njegovu mišljenju, stabilna, a gospodarsku i drugu suradnju treba dalje jačati kako bi se stvorila bolja gospodarska klima i rješavale teškoće nastale uslijed globalne gospodarske i financijske krize. "Iako se čuju različiti tonovi o regiji, mogu reći da se nitko od ulagača u regiji nije povukao, a samo štednja nije pravi put za rješavanje problema", kazao je Busek. "Mislim da je stanje na Balkanu stabilno i da se stvari razvijaju u pravom smjeru" istaknuo je on.

Iznesen je podatak da je Austrija u državama jugoistočne Europe uložila oko 60 milijarda eura, a u Hrvatskoj od 1993. više od šest milijarda. Prema riječima Erharda Buseka, važno je poticati daljnje strane investicije u regiji.

Busek se također posebno zauzeo za daljnje proširenje EU na države jugoistoka Europe te se također zauzeo za jačanje povezanosti zračnog prometa među državama Balkana i osnivanje posebnog, kako je rekao, "balkanskog fonda za razvitak posebnih projekata u regiji".

Glavna tajnica Vienna Economic Foruma, veleposlanica Elena Kirtcheva, izrazila je zadovoljstvo velikim zanimanjem za taj međunarodni skup te zaželila dobrodošlicu novoj članici Vienna Economic Foruma Indiji.

Poslijepodne će sudionici raspravljati o dvije teme "Podunavlje - europski izazov, energija, promet, logistika i socijalna odgovornost" te "Quo vadis Europa - razmjena ideja iz perspektive jugoistočne Europe".

(Hina) xspđ ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙