FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 18. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

KAIRO - Egipatski predsjednik Mohamed Mursi rekao je u subotu kako ima "nekih naznaka" da bi se uskoro mogao postići prekid vatre između Izraela i Palestinaca u Gazi, ali da za to nema čvrstih jamstava. Egipat je posredovao u postizanju neformalnog primirja u listopadu koje je otada propalo. Tvrdio je kako radi na novom dogovoru. "Ima nekih naznaka da postoji mogućnost za prekid vatre uskoro, ali još nemamo čvrstih jamstava", rekao je Mursi na konferenciji za novinare s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom koji je u posjetu Kairu. "Najozbiljnije nastojimo zaustaviti ovu agresiju, postići prekid vatre. Pozivamo sve da se drže onoga što je dogovoreno i nadamo se sporazumu o tome što je prije moguće", rekao je Mursi. Rekao je kako Egipat s nizom zemalja radi na postizanju primirja, uključujući arapske države, zapadne zemlje i Rusiju. Erdogan je rekao kako Turska želi vidjeti prekid vatre, a da svjetske sile ne zaustavljaju izraelske napade. "Očita je strana koja ima nesrazmjernu silu", rekao je. Izraelski zrakoplov u subotu je bombardirao vladine zgrade u Gazi koja je pod kontrolom Hamasa, a njegov obrambeni sustav Željezna kupola srušio je raketu usmjerenu na Tel Aviv dok se Izrael priprema za moguću kopnenu invaziju. "Ako dođe do kopnene invazije, kao što neki kažu, to nagoviješta strašne posljedice u regiji", rekao je Mursi. Od početka u srijedu izraelske vojne operacije Stup obrane protiv naoružanih palestinskih skupina u Pojasu Gaze ubijeno je 48 osoba, 45 Palestinaca i 3 Izraelca, a stotine su ranjene.

DUBAI - Sjedinjene Države uskratile su vize iranskim dužnosnicima koji su namjeravali doći na sastanak UN-a u New Yorku, izvijestila je u subotu iranska državna novinska agencija. Iransko pravosudno Stožer za ljudska prava u izjavi je reklo da je SAD uskratio vize članovima iranske delegacije koji su planirali otputovati na sastanak UN-ovog Trećeg odbora koji se bavi društvenim pitanjima i ljudskim pravima, izvijestila je agencija IRNA. "Vlada SAD-a neizdavanjem viza članovima delegacije želi onemogućiti nazočnost delegacije i spriječiti njene članove da obave svoju misiju komunikacije i suradnje s Ujedinjenim narodima", rečeno je u izjavi, po agenciji IRNA. Iransko pravosudno tijelo zatražilo je od UN-a da upozori SAD zbog te odluke i podsjeti na njegove obveze zemlje domaćina UN-a, izvijestija je IRNA. Glasnogovornik State Departmenta je rekao da ne komentira slučajeve izdavanja viza.

ATENA - Tisuće Grka koji prosvjeduju protiv mjera štednje okupile su se u subotu u Ateni kako bi obilježili obljetnicu krvave studentske pobune 1973. protiv vojne hunte koja je tada vladala zemljom. Obilježavanje obljetnice često okupi skupine koje prosvjeduju protiv vladinih politika, a ove se godine našlo u kontekstu rastućeg gnjeva javnosti zbog novih rezova plaća i mirovina koje je ovoga mjeseca izglasovao grčki parlament. Oko 20.000 prosvjednika je mašući crvenim zastavama mirno prošlo u povorci središtem Atene do veleposlanstva Sjedinjenih Država koje prosvjednici optužuju da su podržavale šestogodišnju vojnu diktaturu u Grčkoj. Prosvjednici su nosili transparnete na kojima je pisalo "Mi možemo svrgnuti novu huntu" i "Naša pobuna postat će vaša noćna mora" što se odnosi na rašireni gnjev prema vladinim mjerama štednje. Prosvjednici su potom otišli pred izraelsko veleposlanstvo gdje su prosvjedovali protiv zračnih napada na Pojas Gaze.

MILANO - Talijanski premijer Mario Monti u subotu je odbacio sugestije da Italija treba zatražiti pomoć svojih partnera iz euro zone kako bi se novu vladu nakon vjerojatnih izbora u ožujku vezalo strogim uvjetima provedbe reformi. Monti je izjavu dao na raspravi održanoj na milanskom sveučilištu Bocconi nakon što su postala sve glasnija nagađanja da bi mogao iskoristiti programa pomoći kako bi osigurao da se njegov široki gospodarski plan nastavi i kada mu istekne mandat. Monti je rekao da nema ništa protiv mehanizama, među kojima su poseban fond pomoći euro zone i program Europske središnje banke za kupnju obveznica, za pomoć vladama koje su krenule u proračunske i gospodarske reforme, ali je rekao da bi volio vidjeti da takvoj pomoći pribjegavaju druge zemlje. "Ne mislim da je to Italiji potrebno, niti da će joj biti potrebno", rekao je Monti odgovarajući na jedno pitanje tijekom rasprave.

HANOVER - Njemački Zeleni u subotu su velikom većinom ponovno izabrali svoja dva čelnika stranke što je okončalo nagađanja o raskolu lijevog krila i centra uoči parlamentarnih izbora iduće godine. Claudia Roth, ljevičarka poražena prije tjedan dana u nastojanju da postane jedan od dva vodeća kandidata stranke za 2013., izabrana je na još dvije godine na mjesto supredsjedateljice stranke s potporom od 88,5 posto glasača. Cem Oezdemir, koji predstavlja pragmatično ili "realistično" krilo stranke i koji je potaknuo Zelene da se otvore za koaliciju s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, također je ponovno izabran s 83,3 posto glasova 766 delegata. Iako novoizabrani čelnici nisu imali protukandidate razine podrške bile su smatrane važnim pokazateljem potpore u stranci. Njemački Zeleni, najuspješnija ekološka stranka svijeta, bili su manji koalicijski partner socijaldemokrata (SPD) od 1998. do 2005. Stranka se nada povratku u vladu u drugoj koaliciji idućeg rujna po mogućnosti, ponovno sa SPD-om, no ostavili su mogućnost saveza s konzervativnim demokršćanima (CDU) kancelarke Merkel što je nekada u stranci bilo nezamislivo.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙