FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vuković: Haaški sud potvrdio opravdanost borbe protiv agresije, za samostalnost i nezavisnost Hrvatske

Autor: macu
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Umirovljeni sudac Ustavnog suda i nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske dr. Milan Vuković izjavio je kako je Haaški sud današnjom oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču potvrdio opravdanost hrvatske borbe protiv agresije, za samostalnost i nezavisnost Hrvatske, na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Vuković je rekao kako je od samog početka kaznenog procesa protiv hrvatskih generala njegova tvrdnja bila da hrvatski vojnik u obrani svoje Domovine ne čini ratni zločin. Zbog toga je kako je podsjetio pokrenuo stručno-znanstvene skupove "Haaški sud - 'Zajednički zločinački pothvat' - Što je to?" te održao od 2006. do 2009. osam takvih skupova u Zagrebu na kojima je sudjelovalo 90 znanstvenika, a među njima i poznati engleski povjesničar Robin Harris, svojedobno savjetnik Margaret Thatcher.

"Oslobađajućom presudom izrečenom 16. studenoga 2012. hrvatskim generalima, Haaški sud je potvrdio razloge utemeljenja. Istodobno potvrdio je da se obrana od agresora ne može smatrati ratnim zločinom", izjavio je Vuković.

Po njegovim riječima iz toga aspekta, gledajući na pobjedu Hrvatske vojske, hrvatski narod prihvaća i najavljeni ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

(Hina) xmc yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙