FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Documenta: zločini u Oluji ne smiju ostati tragedija bez epiloga

Autor: mvra
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Nevladina organizacija Documenta ustvrdila je danas u povodu oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču da se, kada su u pitanju obitelji žrtava, ne smije dopustiti da zločini počinjeni u vojno-redarstvenoj akciji Oluja ostanu tragedija bez epiloga.

Za vrijeme akcije Oluja deseci civila su ubijeni, tisuće kuća i ostalih objekata je spaljeno dok gotovo polovica izbjeglica čeka na povratak u područja s kojih su otišli, rekao je Hini medijski koordinator Documente Eugen Jakovčić.

Dodao je da bez obzira na oslobađajuću hašku presudu Gotovini i Markaču, obitelji žrtava ističu kako im to neće vratiti članove njihovih obitelji.

Za njihove tragedije i mnogih drugih moraju odgovarati počinitelji, bez obzira na kojoj su strani ratovali i u čije su ime zločini počinjeni, zaključio je Jakovčić.

Ustvrdio je da su na redu hrvatsko pravosuđe u pogledu procesuiranja počinjenih ratnih zločina tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja i hrvatska vlada u pogledu obeštećenja civilnih žrtava rata.

Documenta još jednom ponavlja, kazao je Jakovčić, da još nitko pred hrvatskim pravosuđem od počinitelja zločina tijekom Oluje nije pravomoćno osuđen.

General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je u petak sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda.

(Hina) xmvr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙