FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misa za generale u zadarskoj katedrali; mimohod kroz Knin

Autor: Jelena Devčić,Nikola Barać
ZADAR/KNIN, 15. studenog 2012. (Hina) - U prepunoj katedrali sv. Stošije u Zadru večeras je služena misa za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koju su organizirale 24 braniteljske udruge sa zadarskog područja.

Misu je predvodio generalni vikar Milivoj Bolobanić koji je propovijed započeo riječima samih generala: "Molimo za suce suda koji će donijeti presudu da im Bog rasvijetli dušu, da spoznaju istinu, istinu o odlučnosti jednog malog naroda da brani svoju slobodu koju je Bog podario svim ljudima na zemlji".

"Nadajmo se oslobađajućoj presudi, ali s porukom generalima da naša duhovna potpora neće stati neovisno o ishodu presude. Jer oni su bili i ostali naši generali našeg nedavnog obrambenog rata. Pozvani smo i dalje braniti i još više svjedočiti krst časni i slobodu zlatnu", rekao je vikar Bolobanić.

"Nismo ovdje jer se želimo sjećati mržnje neprijatelja, već žrtve branitelja. No, iako laž ponekad na zemlji kraljuje, istina uvijek na koncu pobjeđuje. Protivnike ne želimo gledati očima mržnje, nego žaljenja, i od srca moliti za njih da se pokaju. Naime, mržnja najviše razara onoga koji mrzi, i ona nas zajedno s osvetom ne oslobađa nego još više veže uza zlo", poručio je vikar Bolobanić.

Na misi u zadarskoj katedrali okupili su se brojni vjernici, građani Zadra, uglednici iz političkog i javnog života, branitelji i suborci generala Gotovine. Svi su jedinstveni u nadi da će presuda sutra biti oslobađajuća.

Vukovarski veteran i predsjednik Udruge HVIDRA Zadar Ivica Arbanas nada se "dobroj vijesti iz Haaga". No ako presuda bude negativna mi moramo ići dalje i moramo se boriti i dokazati da je Domovinski rat bio ispravan, da nismo nikoga napadali i to je naša istina", poručio je Ivica Arbanas,

Suborac i prijatelj generala Gotovine, Joško Pulja kazao je da je bio kod generala Gotovine 22. listopada u Hagu. "General se drži dosta dobro, optimističan je, a i mi smo isto, te očekujemo oslobađajuću presudu. Sve ostalo je poraz za sve nas koji smo sudjelovali u Domovinskome ratu", kaže Pulja.

Boris Mužanović iz udruge Zavjet ocjenjuje kako je "ovo povijesni trenutak za Hrvatsku, jer će se u Hagu odlučiti o sudbini naših generala, ali i svim vrijednostima Domovinskoga rata. Naravno da očekujem oslobađajuću presudu".

Oslobađajuću presudu očekuje i Goran Burčul predsjednik zadarske podružnice Udruge maloljetnih branitelja Domovinskoga rata.

Pod geslom 'Zajedno i dostojanstveno za istinu', nekoliko stotina građana Knina okupilo se večeras u mimohodu kroz grad, kao izraz podrške hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini uoči sutrašnjeg izricanja presude u Haagu.

Mimohod je organizirala kninska Koordinacija braniteljskih udruga pridruživši se tako udrugama iz čitave Hrvatske koje danas organiziraju okupljanja i bdijenja u čast generalima.

Osim branitelja i građana Knina od Trga Ante Starčevića, ulicom dr. Franje Tuđmana, Kralja Tomislava te IV. Gardijske brigade do crkve Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u dostojanstvanoj su povorci sudjelovali hodočasnici iz udruge Lučonoše Domovinskog rata iz Kaštela koji za hrvatske generale u Haagu hodočaste od Vrlike do Škabrnje.

U crkvi Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta služena je misa za generale, a potom je započelo bdijenje i molitva što će trajati do kasno u noć.

Sutra, na dan presude, na glavnom kninskom trgu, pored spomenika 'Hrvatskoj pobjedi Oluja 95' od 9 sati ujutro bit će organizirano zajedničko praćenje izricanja presude na velikom platnu.

(Hina) xbarn/xjdev ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙