FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija prijeti odgovorom ako SAD usvoji zakon Magnitskog

Autor: kgab
MOSKVA, 15. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Rusija je upozorila u četvrtak SAD da može očekivati oštar odgovor ako Kongres usvoji "neprijateljski i provokativan" zakon čija je svrha kazniti ruske dužnosnike zbog kršenja ljudskih prava.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da će američko-ruski odnosi sigurno pretrpjeti štetu ako zastupnici podrže potez koji bi odredio američkoj vladi da uskrati vize ruskim dužnosnicima umiješanima u zatvaranje, zlostavljanje ili smrt Sergeja Magnitskog, odvjetnika koji je umro u zatvoru 2009., a koji je istraživao slučajeve navodne korupcije u ruskim državnim tvrtkama.

Magnitski je umro u zatvoru u Moskvi tijekom istrage zbog sumnje da je pomogao britanskom investicijskom fondu Hermitage Capital Management, koji je vodio William Browder da izbjegne plaćanje poreza. Browder je protjeran iz Rusije kao državni neprijatelj. Samo nekoliko dana nakon smrti Magnitskog istekao je rok od godinu dana koliko je mogao biti zadržan u zatvoru bez optužnice, a umro je od srčanog udara.

"Takav korak bi neizbježno imao negativan učinak na cijeli niz rusko-američkih odnosa", rekao je glasnogovornik ministarstva Aleksander Lukaševič na brifingu za novinare.

Rusija sigurno neće ostaviti uvođenje takvih sankcija bez posljedica, kazao je.

"Mi ćemo morati reagirati i to oštro reagirati, ovisno o konačnoj verziji tog neprijateljskog provokativnog zakona", istaknuo je glasnogovornik ne precizirajući kakav će biti odgovor na tzv. zakon Magnitskog, po kojemu bi se ruskim dužnosnicima umiješanima u taj slučaj zamrznula imovina koju imaju u američkim bankama.

Magnitski je posmrtno postao simbol korupcije i zlostavljanja Rusa koji se usprotive vlastima. Usvajanje ovog zakona moglo bi potkopati napore za izglađivanje odnosa na početku novog mandata američkog predsjednika Baracka Obame.

(Hina) xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙