FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama i Romney o vanjskoj politici

Autor: spuc
WASHINGTON, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Iako je vanjska politika tijekom američke predizborne kampanje bila u sjeni domaćih ekonomskih pitanja američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski protivnik Mitt Romney ponudili su biračima donekle različite vizije uloge SAD-u u svijetu.

Dok je američki predsjednik prikupljao kod birača bodove podsjećanjem da je u njegovu mandatu likvidiran prvi terorist svijeta Osama bin Laden, Romney je napadao njegovu odluku da se do kraja 2013. godine povuku američke snage iz Afganistana gdje se bore protiv terorizma tvrdeći da se time saveznici u Afganistanu ostavljaju u dilemi oko američke odlučnosti i ohrabruju talibani da naprosto sačekaju odlazak Amerikanaca.

U pogledu Sirije Obama je poručio da SAD svojim potezima podržava umjereno vodstvo koje bi učinkovito smijenilo s vlasti sadašnjeg predsjednika Bašara al Asada te sklapa saveze u regiji čiji je cilj promoviranje reformi nakon svrgavanja vlasti u Siriji. Romney ga optužuje za kolebanje prema Siriji čime je SAD postao irelevantan u trenutku kad je regija nestabilna. Republikanski kandidat u slučaju da osvoji Bijelu kuću planira svrgnuti Asada sankcijama i odbijanjem diplomatskih inicijativa koje mu pomažu da opstane, te namjerava raditi s odbjeglim Asadovim suradnicima i susjednim državama kako bi se osigurale sirijske zalihe oružja za masovno uništavanje i olakšala opskrba oružjem za "odgovornu sirijsku oporbu".

Romney dodaje i da bi svojom politikom osigurao da Egipat ostane saveznik SAD-a koji je u dobrim odnosima s Izraelom i pridonosi regionalnoj stabilnosti ali bi kao uvjet za američku pomoć dodao primjereno ponašanje Kaira.

Na Romneyeva kritike da je bio mekan prema Kini, Obama poručuje da je njegova administracija pred Svjetskom trgovinskom organizacijom podnijela više prigovora protiv trgovinske prakse Kine nego republikanski prethodnik George Bush. Obama kaže i da je ojačao diplomatske i vojne veze s državama u susjedstvu Kine kako bi se suprostavio jačanju te zemlje. Romney se pak obvezao da će prvog dana na dužnosti jasno okvalificirati Kinu kao zemlju koja manipulira vrijednošću juana i drži njezinu cijenu niskom što potiče kineski izvoz a šteti američkim proizvođačima. Najavljuje da će Kini stvoriti zapreke u njezinu pokušaju da postane dominantna u svojoj regiji. Kako bi to postigao Romney će pozvati saveznike iz redova kineskih susjeda da održavaju snažne vojne odnose i prodube sigurnosnu i ekonomsku suradnju.

Na pitanju Irana Obama ističe da je ojačao sankcije kako bi ta zemlja zaustavila svoj nuklearni program i ne isključuje upotrebu sile a Romney tvrdi da je Obama dozvolio Iranu da ubrza svoj program i da je bio previše voljan pregovarati bez postavljanja preduvjeta za te razgovore kao i time što nije podupro protuvladine prosvjede u 2009. godini. Romney bi Iranu slao poruke organiziranjem vojnih vježbi sa susjednim državama te jačim sankcijama i diplomatskim naporima da se izolira Iran, a podupro bi oporbu u zemlji i ojačao američku raketnu obranu.

Što se tiče Izraela Obama odbacuje tvrdnje da su izostanak njegova posjeta toj zemlji i napetosti između njega i premijera Benjamina Netanyahua doveli do pogoršanja odnosa te ističe da dvije zemlje imaju snažnu vojnu suradnju. Romney tvrdi da je Obama svojom politikom izolirao Izrael i obvezao se da će pomoći Izraelu da održi vojnu nadmoć te će raditi na obnovi izraelskih odnosa s Turskom i Egiptom.

Na pitanju Rusije Obama ističe da je uložio napore u jačanje odnosa s tom zemljom a ismijao je Romneyeva stajališta prema Rusiji. Romney je kazao kako će zaoštriti politiku prema Rusiji i time obeshrabriti rusku agresivnost i potaknuti demokratske političke i ekonomske reforme u zemlji te će raditi na tome da se smanji energetska ovisnost Europe o Rusiji.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙