FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska spremna za uvođenje usluge e-Poziva

Autor: lbak
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - Prva međunarodna HeERO konferencija, na temu e-Poziva - nove buduće usluge automatske dojave o prometnoj nesreći prema jedinstvenom operativno-komunikacijskom centru - Centru 112, otvorena je danas u hotelu Westin u Zagrebu.

Usluga e-Poziva ima za cilj povećati sigurnost u cestovnom prometu, ali i javnoj sigurnosti uopće, a njezin razvoj od početka potiče Europska komisija. Osim u Hrvatskoj, pilot projekt e-Poziva provodi se još u osam europskih zemalja: Rumunjskoj, Njemačkoj, Češkoj, Finskoj, Italiji, Nizozemskoj, Grčkoj i Švedskoj, koje su sve okupljene u zajednički paneuropski projekt HeERO (Harmonised eCall European Pilot), priopćeno je danas iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić naglasio je da će ova usluga kad zaživi u praksi omogućiti smanjenje vremena reagiranja kod nastanka prometne nesreće, doprinijeti učinkovitijem spašavanju ljudskih života, sprječavanju gomilanja novih prometnih nesreća, skraćenju vremena oporavka osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama te smanjenju troškova zdravstvene zaštite i rehabilitacije ozlijeđenih. Dodao je da, zahvaljujući intenzivnom i angažiranom radu svih sudionika nacionalnog konzorcija, Hrvatska spremno dočekuje uvođenje usluge e-poziva.

"Pružam punu potporu naporima koji se ulažu u projekt HeERO koju smo naveli i u izvješću Europskog parlamenta o ePozivu. Bliska suradnja među svim sudionicima, osobito provjera autentičnosti ePoziva na graničnim prijelazima, važan je korak na putu prema obveznom uvođenju ovog sustava u sve države članice 2015. godine. Ovo je naš sljedeći cilj", rekla je zastupnica Europskog parlamenta i autorica izvješća "ePoziv: nova usluga broja 112 za građane", Olga Sehnalova u ime Europskog parlamenta.

Pred kraj konferencije sudionici imaju priliku vidjeti uživo demonstraciju e-Poziva u Hrvatskoj putem videokonferencije – aktiviranje e-poziva od raznih proizvođača iz Češke, Hrvatske, Italije, Rumunjske i Švedske te zaprimanje poziva u sustavu DUZS-a.

Konferenciju organizira DUZS, u suradnji s europskim organizacijama ERTICO – ITS Europe i EENA (European Emergency Number Association) te tehnološkim partnerima u pilot projektu Ericsson Nikola Teslom te Hrvatskim autoklubom.

Rad na nacionalnom pilot projektu e-Poziva u Hrvatskoj započeo je temeljem natječaja kojeg je Europska komisija raspisala još početkom 2010. godine, u okviru programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Krajem 2010. Hrvatska je potpisala Memorandum o suglasnosti za realizaciju interoperativnog e-Poziva s Europskom komisijom, a već početkom 2011. s radom je započeo nacionalni konzorcij, kojeg predvode DUZS, Ericsson Nikola Tesla d.d. i Hrvatski autoklub. U istom su i predstavnici državne uprave (Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva turizma, Ministarstva uprave, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije) i više privatnih kompanija kao i predstavnici drugih institucija.

Preporuka Europske komisije je da od 2015. godine sustav e-Poziva bude obavezan na području Europske unije.

(Hina) pp/xlbak ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙