FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo izborni postupak za kandidata IDS-a za istarskog župana

Autor: dspo
PULA, 14. studenog 2012.(Hina) - Kandidat IDS-a za istarskog župana birat će se u toj stranci do 22. prosinca, a kandidature se podnose do utorka, 20. studenoga, izjavio je za Hinu tajnik IDS-a Tedi Chiavalon.

Predsjedništvo IDS-a sinoć je donijelo odluku o raspisivanju izbora za kandidata te stranke za istarskog župana. Pravo isticanja kandidature ima svaki član koji potpiše izjavu o prihvaćanju etičkog izbornog kodeksa te ima prebivalište na području Istarske županije od 15. rujna 2012.

Izborni postupak i rokovi teku od danas.

Chiavalon je rekao kako će se izbor za kandidata IDS-a za župana po pojedinim zajednicama podružnica IDS-a održati 1. prosinca, a mogući drugi krug glasovanja 8. prosinca. Izbor za kandidata IDS-a za župana održat će se 15. prosinca, a mogući drugi krug glasovanja u subotu, 22. prosinca.

U skladu s odlukom Predsjedništva IDS-a, svaki član može biti kandidat za istarskog župana, a po Statutu te stranke, rekao je tajnik Tedi Chiavalon, po načelu 'jedan član - jedan glas', kandidata za župana moći će predložiti i zajednice podružnica. Po njegovim riječima, u stranci su uzeli u obzir i mogućnost da bude više kandidata iz jedne zajednice podružnica, a dogodi li se takav 'scenarij', o kandidatu za župana odlučivat će svi članovi te podružnice. S tim u vezi, imenovano je izborno povjerenstvo koje će pratiti izbore s potpredsjednicom IDS-a Nevijom Poropat na čelu.

Novost u procesu kandidiranja je etički kodeks koji će se potpisivati prilikom podnošenja kandidature. Osim što će morati poštovati rezultate unutarstranačkih izbora, kandidat će morati prihvatiti i obvezu da se neće kandidirati na drugim stranačkim i nezavisnim listama.

"Etičkim kodeksom obvezuje se svaki naš član koji želi biti kandidat za župana da se ponaša na odgovarajući način te da poštuje temeljne vrijednosti - poštenje, istinitost, pravednost, odgovornost i kulturu dijaloga", objasnio je tajnik IDS-a Tedi Chiavalon. Dodao je kako onaj tko potpiše etički kodeks "preuzima odgovornost u osobnim odnosima s drugim kandidatima da ne širi zlonamjerne i neutemeljene optužbe ili laži i insinuacije" te da nakon rezultata izbora onaj tko ne pobijedi u izboru za župana mora poduprijeti onoga koji je unutar IDS-a dobio povjerenje većine.

Tajnik IDS-a Tedi Chiavalon pozvao je sve članove IDS-a koji se osjećaju spremnima i sposobnima da se kandidiraju za župana ili županicu Istarske županije.

(Hina) xdspo ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙